Șomajul e pentru leneși. Firmele românești angajează masiv, patronii nu mai au cozi la ușă, acum angajatul „face legea”

Șomajul e pentru leneși. Firmele românești angajează masiv, patronii nu mai au cozi la ușă, acum angajatul

Mediul privat românesc se adâncește într-o criză a forței de muncă din ce în ce mai acută. La nivel național, numai prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), sunt disponibile zeci de mii de locuri de muncă.

Firmele au foarte mare nevoie de muncitori, iar patronii fac tot posibilul să atragă candidați pe locurile pe care le au disponibile la ei în firme.

Au anunțat și ANOFM în acest sens, iar Agenția publică noi date referitoare la oportunitățile de angajare. De aici am aflat că, la nivelul întregii țări, sunt disponibile 39.451 de locuri de muncă!

Nu contează dacă ai facultate sau nu. Trebuie doar să vrei să muncești, ofertele curg

Se caută atât personal instruit, cât și muncitori necalificați, iar lipsa unei diplome în acest domeniu nu mai constituie o scuză pentru cineva care susține că nu-și găsește de muncă. E practic imposibil să nu ai ocazia să te angajezi, în condițiile actuale.

Conform datelor recent furnizate de ANOFM, din cele 39.451 de locuri de muncă disponibile în toată țara, 2.863 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (contabil; inginer în diferite domenii de activitate; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie generală; programator; inspector de specialitate în administraţia publică etc.), 7.922 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; manipulant mărfuri; agent servicii client; agent de vânzări; casier etc).

Alte 10.153 se adresează persoanelor cu studii profesionale (confecţioner-asamblor articole din textile; sudor; dulgher – exclusiv restaurator; conducător auto transport rutier de mărfuri etc.).

De asemenea, cele mai numeroase, respectiv 18.513 locuri de muncă, sunt dedicate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; agent de securitate; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; muncitor necalificat în industria confecţiilor; montator subansamble etc).

De asemenea, în cazul în care ofertele de pe piața muncii din țară nu ți se par atractive, ai la dispoziție, tot prin intermediul acestei instituții, locuri de muncă în străinătate. La fel, joburile se adresează atât celor înalt calificați, cât și muncitorilor din diverse domenii de activitate, de la șoferi la dulgheri și strungari.

„Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES. Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.”, precizează ANOFM.