04 iul. 2022 | 08:00

Salariu de până la 10.000 de lei, fără facultate, în România: o școală profesională este suficientă

ACTUALITATE
Salariu de până la 10.000 de lei, fără facultate, în România: o școală profesională este suficientă

Niciodată nu a fost un moment mai bun să urmezi o școală profesională sau cursurile unui colegiu tehnologic. Încă din perioada cursurilor, angajatorii se bat pe elevi pentru a-i lua la practică și, ulterior, pentru a-i angaja pe salarii la care mulți oameni cu facultate doar visează.

Tinerii români nu s-au înghesuit niciodată la o școală profesională. Întotdeauna, a părut mai degrabă o dovadă a eșecului unui copil sau al părinților lui, înscrierea la o astfel de unitate de învățământ. Partea ciudată este că, în 2022, trei sau patru ani de cursuri teoretice, multe ore de practică și o serie de burse de la stat ajung să se reflecte, nu de puține ori, în salarii de până la 10.000 de lei, fără facultate. Important este să vrei să înveți o meserie și să îți dorești să muncești.

Cât de bine se câștigă în agricultură, fără facultate

”Toată lumea încearcă să meargă pe agricultură de precizie și pe autoghidare, toate tractoarele încep să aibă o grămadă de senzori, care măsoară parametrii de tractor. Îmi place tot în meseria asta, pentru că e foarte diversificată, nu e ceva monoton. ”, a explicat Irinel Ciobanu, la doar 17 ani, pentru Observator News. El este elev la Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj din București. La această vârstă fragedă, tânărul are deja mai multe oferte de muncă, atât în București, cât și în Botoșani de unde vine.

”Fiecare operator economic îl sprijină prin oferirea a trei mese pe zi, cazare, şi o bursă de 200 de lei, la care se adaugă o bursă oferită de statul român de 200 de lei. În afară de jobul bine plătit, vor avea cu siguranţă o maşină de serviciu, pentru intervenții, un laptop, un telefon mobil.”, a explicat Mihai Ivașcu, director de marketing în cadrul APIMAR, pe marginea situației în care se află un elev la o școală profesională sau un liceu tehnologic la momentul de față, în România.

Astăzi, 4 iulie, încep înscrierile la liceele tehnologice și școlile profesionale din România. Din păcate, prejudecățile fabuloase ale românilor pe marginea acestor profesii, din ce în ce mai bănoase, se transpun în înscrieri puține. În continuare, majoritatea românilor este de părere că doar facultatea îți poate deschide ușile către o carieră de succes pe meleaguri mioritice. Ca referință, din toamnă, sunt disponibile 43.000 de locuri în învăţământul profesional şi încă 48.000 în liceele tehnologice.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele