Cât costă școala de șoferi în 2022. Suma pe care trebuie să o scoți din buzunar dacă vrei să ai permis de conducere

Cât costă școala de șoferi în 2022. Suma pe care trebuie să o scoți din buzunar dacă vrei să ai permis de conducere
A crescut numărul mașinilor înmatriculate în 2022

Conform unei statistici, în 2020, numărul total de vehicule rutiere înmatriculate în România era de 8.680.244. Din numărul total, aproape 7,3 milioane erau autoturisme. Puțin peste un milion erau vehicule pentru transportul de mărfuri. Dacă ne-am lua după acest calcul, în acești ultimi doi ani numărul mașinilor a mai crescut. Asta și datorită pretendenților la a deveni șoferi cu acte în regulă. Dacă ți-ai plănuit să îți iei permisul zicem noi că este cazul să știi cât costă școala de șoferi în 2022. Așa că, citește mai departe, și o să afli prețurile acestui an.

A crescut numărul mașinilor înmatriculate în 2022

După doi ani în care, inclusiv, industria auto a avut de suferi, și încă mai are, România a înregistrat o creștere a numărului de mașini înmatriculate. În aprilie 2022, înmatriculările de autoturisme noi au urcat cu 39,6%. Cu alte cuvinte au fost înmatriculate  29.978 de unități, în primele trei luni din 2022. Datele provizorii au fost anunțate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile, ACEA.

Vânzările constructorului auto român Dacia în UE au crescut cu 15,2%, ajungând la 96.641 de unități în perioada ianuarie-martie. Cota de piață a Dacia a crescut la 4,3% în primul trimestru, față de 3,3% în aceeași perioadă a anului trecut.

Înmatriculările de autoturisme noi în UE, cu excepția Maltei, au scăzut în ianuarie-martie cu 12,3% în ritm anual, ajungând la 2,245 milioane de unități. Întreruperile continue ale lanțului de aprovizionare, agravate și mai mult de invazia Rusiei în Ucraina, au afectat în mod negativ producția de automobile, a precizat ACEA. Înmatriculările de autoturisme noi în România au scăzut cu 4,1% pe an, la 121.208 în 2021.

Dacă vrei să ai permis, află cât costă școala de șoferi în 2022

Datele menționate anterior reprezintă inclusiv numărul de posesori de permise auto vechi și noi. Asta însemană că numărul celor care dau la școala de șoferi a crescut și el, tot în primele trei luni ale anului. În acest context este cazul să aflăm cât costă școala de șoferi în 2022.

În 2021 un viitor posesor de permis plătea aproximativ 1.300 de lei. În comparație, anul 2022 a adus majorări de prețuri și la școli, astfel că acum un viitor posesor de permis va plăti cu, cel puțin, 200 de lei mai mult. Asta ar însemna 1.500 de lei cu tot cu orele de condus.

Dacă vă întrebați cât costă școala de șoferi în 2022, vă mai putem spune că în alte cazuri, sumele au crescut cu 500 de lei. Așadar există varianta să fiți nevoiți să plătiți 1.800 de lei. Noile sume, din păcate, țin cont de explozia prețurilor la carburanți,

Dacă nu ați prins din prima cum să conduceți, și vreți să aflați cam cât ar costa orele suplimentare, citiți mai departe. La categoria B, în afară de cele 30 de ore, mai puteți lua ore de condus suplimentare. Asta se traduce în cel puțin 100 de lei pentru 100 de minute de condus în plus.

Cât costă școala de șoferi în 2022. Câți bani dai pentru înscriere și examene

În cazul depunerii dosarului, aici alți bani, altă distracție. În acest caz, costurile se ridică la 100-120 de le. Prețul include tot, analizele medicale care atestă că ești apt din punct de vedere medical și testul psiholoc.

Ai depus dosarul, ai făcut orele cerute, și chiar cele suplimentare. Este momentul examenelor, proba scrisă și practică. În acest caz va trebui să scoți din buzunar  o taxă pentru permis, de 68 de lei și o taxă de 200-250 de lei pentru rezervarea mașinii.

Actele necesare pentru şcoala de şoferi categoria B în 2022

Prima condiție este să fi împlinit 18 ani. Ulterior va trebui să pregătești o serie de documente, după cum urmează:

  • Cartea de identitate, în original și în copie;
  • Cazierul judiciar – îl obții de la orice secție de poliție din orașul unde locuiești, însă va trebui să conțină mențiunea „Examen auto “;
  • Avizul psihologic – îl obții în urma unui consult la orice cabinet individual autorizat de Colegiul Psihologilor din România;
  • Fișa medicală permis auto – ți se eliberează, în urma unui consult, de către orice unitate medicală acreditată pentru eliberarea acestui tip de fișă pentru permisul auto, care este autorizată de Direcția de Sănătate Publică.

Actele necesare pentru susţinerea examenului auto categoria B în 2022 

După ce ai terminat orele de condus, pasul următor este  va trebui să te prezinți la Poliție pentru a-ți depune dosarul în vederea susținerii examenului auto, cu următoarele documente:

  • Fișa de școlarizare – se eliberează de către școala de șoferi unde ai terminat orele;
  • Cererea de examinare – de obicei, aceasta ți se eliberează la școala de șoferi împreună cu fișa de școlarizare, însă o poți descărca și AICI;
  • Cazierul judiciar – este valabil cazierul judiciar pe care l-ai prezentat la înscrierea la școala de șoferi;
  • Dovada achitării taxei permis auto, în valoare de 89 de lei;
  • Cartea de identitate în original și în copie;
  • O fotografie-tip permis auto.