Slovacia a donat în secret Ucrainei propriul sistem de apărare antiaeriană S-300

Slovacia a donat în secret Ucrainei propriul sistem de apărare antiaeriană S-300

Slovacia și-a donat Ucrainei sistemul său de apărare aeriană S-300, a declarat vineri prim-ministrul Eduard Heger, la o zi după ce Statele Unite au declarat că și alte 30 de țări intensifică ajutorul militar pentru Kiev. Ucraina a făcut apel în repetate rânduri la națiunile occidentale pentru armament de apărare aeriană și echipamente militare grele de sol pentru a ajuta la respingerea atacului militar rusesc aflat în a doua lună.

Ucraina, ajutată în secret de Slovacia

„Pot confirma că Slovacia a donat Ucrainei sistemul de apărare aeriană S-300 pe baza cererii sale de a ajuta la autoapărare din cauza agresiunii armate din partea Federației Ruse”, a spus Heger într-o declarație trimisă prin e-mail.

Slovacia, membru NATO, operează o baterie a sistemului de apărare antiaeriană S-300 proiectat de sovietici, pe care l-a moștenit după destrămarea Cehoslovaciei în 1993. Heger, care a vizitat Kievul vineri, a mai spus că propria apărare a Slovaciei este asigurată.

Donația slovacă este primul caz cunoscut al unei țări care trimite un sistem de apărare aeriană în Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie.

În martie, aliații NATO, Germania și Țările de Jos, au adus în Slovacia trei baterii ale sistemului de apărare aeriană Patriot, despre care Bratislava spunea la acea vreme că va completa, mai degrabă decât să înlocuiască, S-300 și că ar lua în considerare renunțarea la S-300 dacă a asigurat un înlocuitor.

Heger a spus că Slovacia va primi echipamente suplimentare de la aliații NATO pentru a compensa donația. Ministrul Apărării Jaroslav Nad a anunțat ulterior că Slovacia va primi cel de-al patrulea sistem Patriot de la Statele Unite săptămâna viitoare.

Rusia a spus că transporturile militare occidentale către Ucraina sunt ținte legitime. Moscova numește acțiunile sale în Ucraina o „operație militară specială” de dezarmare și „denazificare” a Ucrainei. Ucraina și aliații spun că Rusia a invadat fără provocare.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat, joi, că Statele Unite și alte 30 de țări trimit arme în Ucraina și că procesul se va intensifica. El a vorbit despre „sisteme noi” care până acum nu au fost furnizate de aliații NATO, dar a refuzat să intre în detalii.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut joi avioane, rachete antinavă terestre, vehicule blindate și sisteme de apărare aeriană, într-o sesiune specială la sediul NATO.

Slovacia plănuise să-și modernizeze S-300-ul în urmă cu câțiva ani, dar efortul nu fusese finalizat. Site-ul web al armatei slovace a spus că bateria S-300 are o autonomie de 75 km și poate lovi ținte de până la 27 km deasupra solului.

Citește și: