Serghei Lavrov vrea desființarea NATO. De ce îngrijorată Rusia de evoluția Alianței

Serghei Lavrov vrea desființarea NATO. De ce îngrijorată Rusia de evoluția Alianței

Occidentul împinge literalmente Ucraina să continue războiul pe care îl duce împotriva Rusiei, a declarat miercuri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei întâlniri cu participanții la programul științific și educațional „Dialog pentru viitor”, textul discursului fiind disponibil pe site-ul diplomației.

Lavrov, despre NATO: „Existența sa nu are sens”

Potrivit ministrului, țările occidentale încearcă să se îndepărteze de principiul necesității de a evita orice conflict militar între puterile nucleare.

„Acest lucru spune multe, inclusiv în contextul liniei lor privind Ucraina, care este literalmente împinsă să continue războiul purtat de Occident împotriva Federației Ruse”, a spus el.

Lavrov a reamintit că, la inițiativa Moscovei, la începutul acestui an, liderii țărilor – membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU au confirmat că nu pot exista învingători într-un război nuclear și că acesta nu trebuie declanșat niciodată.

„Poziția Rusiei merge mai departe: pe lângă inadmisibilitatea unui astfel de război, este necesar să se evite orice ciocnire militară între puterile nucleare, chiar și cu utilizarea armelor convenționale. Escaladarea poate deveni incontrolabilă”, a subliniat el.

„Ne îngrijorează evoluția rapidă a Alianței”

El a discutat și despre NATO. Evoluția rapidă a Alianței îngrijorează Rusia, inclusiv în contextul războiului declanșat de Occident împotriva Federației Ruse în Ucraina și al securității globale, a declarat ministrul.

„Ne îngrijorează evoluția rapidă a Alianței Nord-Atlantice, inclusiv în contextul războiului declanșat de Occident împotriva noastră în Ucraina și al securității globale.

Până de curând, toată lumea era convinsă că NATO este o alianță defensivă, preocupată doar de protejarea teritoriilor propriilor membri.

După dispariția URSS și a Pactului de la Varșovia a dispărut și sensul existenței NATO – la urma urmei, ei au vrut să se „apere” de lagărul socialist condus de Uniunea Sovietică”, a declarat ministrul.

Lavrov a subliniat că, în ciuda acestui fapt, NATO nu a dispărut și a continuat să caute sensul existenței sale.

„La început, campania din Afganistan a fost considerată ca o justificare. Apoi, după fuga rușinoasă din această țară, NATO a avut nevoie de un alt motiv”, a reamintit șeful diplomației ruse.

„L-au găsit în limitarea Rusiei și în umflarea Ucrainei. Timp de mulți ani după lovitura de stat de la Kiev, aceasta s-a transformat într-un instrument de limitare a Rusiei, o trambulină pentru a ataca interesele rusești în mediul nostru imediat.