Serghei Lavrov susține că Rusia nu este în război cu NATO din cauza Ucrainei

Serghei Lavrov susține că Rusia nu este în război cu NATO din cauza Ucrainei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova nu se consideră în război cu NATO din cauza Ucrainei, deoarece o astfel de evoluţie ar creşte riscurile unui conflict nuclear. Kremlinul susţine că a lansat invazia pe fondul temerilor că țara vecină s-ar putea alătura Alianței occidentale.

Serghei Lavrov, noi declarații despre NATO și Ucraina

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, este vina Ucrainei pentru blocarea discuţiilor de pace. Omul lui Vladimir Putin, Serghei Lavrov, acuză guvernul de la Kiev că şi-a schimbat poziţia în procesul de negociere. Mai mult, oficialul de la Moscova a afirmat că Ucrainei i s-ar fi oferit garanţii de securitate din partea ţărilor membre ale Consiliului de Securitate al ONU, dacă Kievul ar fi fost „cinstit” în discuții.

Lavrov pare să fi respins necesitatea ca ONU să ajute la securizarea coridoarelor umanitare din orașele asediate ale Ucrainei, după ce șeful ONU a vizitat Kievul devastat de război tocmai cu acest scop.

„Ne-am blocat din cauza inconsecvenţei lor, din cauza dorinţei lor de a juca jocuri de fiecare dată şi, din câte îmi dau seama, din cauza instrucţiunilor pe care le primesc de la Washington, Londra şi alte capitale să nu accelereze procesul de negociere”, a subliniat Serghei Lavrov, conform agenţiile ruse de presă.

Ministrul rus de Externe a făcut precizări despre coridoarele umanitare din Ucraina

În timp ce un intervievator Al-Arabiya a încercat să-l întrebe pe Lavrov despre propunerile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, privind asistența umanitară și evacuarea civililor din Ucraina, oficialul rus l-a întrerupt.

„Nu e nevoie. Știu, știu”, a răspuns Lavrov iritat. „Nu este nevoie ca nimeni să ofere ajutor pentru deschiderea coridoarelor umanitare. Există o singură problemă…coridoarele umanitare sunt ignorate de ultra-naționalii ucraineni”, a menționat acesta.

Alianța militară este angajată în război cu Rusia, susține omul lui Putin

La începutul acestei săptămâni, tot ministrul rus de Externe a menționat că livrările de armament occidental către Ucraina înseamnă că alianța NATO este „în esență angajată în război cu Rusia”, iar Moscova consideră aceste arme ca ținte legitime.

„Aceste arme vor fi o țintă legitimă pentru Rusia, care acționează în contextul operațiunii speciale”, a declarat Lavrov pentru televiziunea de stat într-un interviu postat pe site-ul Ministerului de Externe.

Ce dezvăluie oficialul rus despre ucraineni

Peste un milion de persoane au fost deportate din Ucraina în Federația Rusă, începând cu 24 februarie, a afirmat Serghei Lavrov, sâmbătă dimineaţa. Dintre acestea, 120.000 sunt străini şi oameni evacuați din regiunile separatiste susţinute de ruşi, aşa-numitele republici populare Doneţk şi Lugansk, cărora Moscova le-a recunoscut independenţa chiar înaintea începerii războiului.

Din raportul ONU reiese că peste 5,4 milioane de refugiați au părăsit Ucraina, de la începutul invaziei ruse. Kremlinul o numeşte operaţiune specială de demilitarizare şi denazificare, în timp ce Kievul şi Occidentul spun că Rusia poartă un război de agresiune neprovocat.

Citește și: