Vladimir Putin își cere scuze față de Israel, în urma comentariilor făcute de Serghei Lavrov privind „sângele evreiesc” al lui Hitler

Vladimir Putin își cere scuze față de Israel, în urma comentariilor făcute de Serghei Lavrov privind „sângele evreiesc” al lui Hitler

Ministrul de Externe al Rusiei a indignat iarăși comunitatea internațională după ce a susținut că liderul nazist Adolf Hitler „avea sânge evreiesc”. Serghei Lavrov a făcut aceste comentarii pentru a încerca să justifice portretizarea rusă a Ucrainei drept „nazistă”, în ciuda faptului că președintele Volodimir Zelenski este evreu. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a intervenit în scandalul provocat de omul său.

Putin intervine în scandalul provocat de Lavrov

Ministerul de Externe al Israelului l-a chemat pe ambasadorul Rusiei pentru „clarificări” și a cerut scuze poporului evreu pentru această afirmație scandaloasă. Germania nazistă a ucis șase milioane de evrei în timpul Holocaustului din cel de-Al Doilea Război Mondial. Lavrov a făcut aceste remarci într-un interviu televizat, la câteva zile după ce Israelul a marcat Ziua de Comemorare a Holocaustului, una dintre cele mai solemne ocazii din calendarul israelian.

Ministrul rus a scandalizat Israelul cu remarcile sale despre Hitler

Întrebat cum poate Rusia să pretindă că luptă pentru „denazificarea” Ucrainei atunci când președintele Volodimir Zelenski este evreu, oficialul rus a spus: „Aș putea greși, dar și Hitler avea sânge evreiesc. [Că Zelenski este evreu] înseamnă absolut nimic. Evreii înțelepți spun că cei mai înflăcărați antisemiți sunt de obicei…evrei”.

Declarația ministrului rus a fost întâmpinată cu indignare de tot spectrul politic al Israelului. Potrivit premierului Naftali Bennett, „astfel de minciuni sunt menite să-i învinovăţească pe evrei pentru cele mai teribile crime din istorie (…). Niciun război de astăzi nu este Holocaustul sau nu este ca Holocaustul”. Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a reacționat dur, numind cuvintele lui Lavrov „de neiertat”.

Liderul de la Kremlin a prezentat scuze lui Naftali Bennett

Președintele rus Vladimir Putin a intervenit, joi, 5 mai, în scandalul provocat de Serghei Lavrov. Liderul de la Kremlin i-a prezentat scuze premierului israelian Naftali Bennett pentru afirmațiile făcute de șeful diplomației rusești, potrivit cărora Adolf Hitler avea „sânge evreiesc”.

Administrația prezidențială rusă a specificat că „premierul a acceptat scuzele președintelui Putin pentru comentariile lui Lavrov și i-a mulțumit acestuia pentru clarificarea atitudinii sale față de poporul evreu și memoria Holocaustului”.

Vorbele oficialului rus au fost criticate dur

Ministrul rus de Externe a stârnit revolte cu vorbele sale despre Hitler. Lavrov a fost condamnat și de șeful Memorialului Holocaustului Yad Vashem din Israel, Dani Dayan.

„Majoritatea dintre remarcile lui sunt absurde, delirante, periculoase și merită orice condamnare”, a scris acesta pe Twitter. „Lavrov se ocupă de inversarea Holocaustului: transformarea victimelor în criminali, pe baza promovării unei afirmații complet nefondate că Hitler era de origine evreiască”.

Și președintele Ucrainei s-a declarat șocat de afirmațiile lui Lavrov, adăugând că tăcerea Kremlinului indică faptul că fie a uitat „toate lecțiile din cel de-Al Doilea Război Mondial”, fie „poate că nu a învățat niciodată acele lecții”.

Era Adolf Hitler evreu?

De-a lungul timpului, au existat afirmații nedovedite că bunicul patern neidentificat al lui Hitler era evreu, alimentate de o declarație a avocatului lui Hitler, Hans Frank. În memoriile sale, publicate în 1953, Frank a spus că a fost instruit de Hitler să investigheze zvonurile că ar avea ascendență evreiască. Acesta ar fi descoperit dovezi că bunicul lui Hitler era într-adevăr evreu – deși afirmația a fost tratată cu scepticism de către istoricii mainstream, scrie BBC.

Citește și: