Seghei Lavrov dă asigurări că relațiile dintre Rusia și China sunt „mai puternice ca niciodată”

Seghei Lavrov dă asigurări că relațiile dintre Rusia și China sunt „mai puternice ca niciodată”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că relațiile Rusiei cu China au fost la cel mai puternic nivel de până acum, într-un moment în care națiunile occidentale încearcă să izoleze Moscova cu sancțiuni fără precedent asupra Ucrainei, relatează Reuters.

Seghei Lavrov, convins că relațiile dintre Rusia și China sunt extrem de puternice

Beijingul și-a exprimat în mod repetat opoziția față de sancțiuni, insistând că va menține schimburile economice și comerciale normale cu Rusia și a refuzat să condamne acțiunile Moscovei în Ucraina, dar guvernul se teme de companiile chineze care nu vor aplica sancțiunile.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune că o întâlnire între președintele Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a face schimb de opinii despre războiul din Ucraina, în acest moment ar fi „contraproductivă”.

Adresându-se instituțiilor de presă sârbe, Lavrov a adăugat că orice întâlnire între cei doi lideri ar trebui să aibă loc odată ce cele două părți sunt mai aproape de a ajunge la un acord asupra problemelor cheie. Cu privire la viitoarele discuții dintre Ucraina și Rusia în Turcia, Lavrov adaugă că ar dori ca negocierile „să fie fructuoase”.

Serghei Markov: Este normal ca o țară mai mare să urmărească schimbarea regimului

Serghei Markov, fost membru al Camerei inferioare a Dumei a Rusiei și fost membru al partidului președintelui Putin Rusia Unită, a vorbit la emisiunea Today de la BBC Radio 4.

Întrebat dacă este greșit ca o țară să urmărească schimbarea regimului într-o țară suverană și independentă, cum ar fi Ucraina, el spune că este „normal” ca o țară mai mare să interfereze cu una mai mică „dacă acest regim este considerat de ei ca fiind periculos”, ceea ce guvernul rus susține că este Ucraina.

„Dacă acest regim este democratic, cred că este greșit să schimbăm acest regim și să impunem un regim represiv. Dar dacă acest regim este represiv, dacă acest regim folosește teroarea împotriva propriilor cetățeni, uneori este o obligație umanitară pentru a face o schimbare”, notează BBC.

Intervievatorul subliniază că acest lucru se întâmplă în Rusia, principalul oponent politic Alexei Navalnîi fiind închis. Markov îl acuză pe Navalnîi că este corupt și că folosește retorica politică împotriva Rusiei: „Este normal să fii criticat, dar nu cred că tu crezi că statutul oponenților ar trebui să protejeze de a fi acuzați de corupție”.