Războiul văzut din China: Rusia și Ucraina reorganizează lumea

Războiul văzut din China: Rusia și Ucraina reorganizează lumea

Săptămâna aceasta, Caixin, revista cu cei mai mulți abonați plătitori din China, dedică prima pagină războiului din Ucraina, care a zguduit lumea. Și, vorbind despre pierderea statutului de mare putere a Rusiei, săptămânalul pare să tragă un semnal de alarmă pentru China, unde unii oameni cred că Ucraina de astăzi este Taiwanul de mâine.

Cum este văzut războiul de poporul chinez

„Războiul a ajuns în impas, în timp ce situația geopolitică, securitatea nucleară și mijloacele de comunicare au suferit schimbări complete și profunde”, notează săptămânalul de la Beijing Caixin în lungul său articol intitulat „Rusia și Ucraina reorganizează lumea”, potrivit courrierinternational.com.

Caixin notează că armata ucraineană încă rezistă, chiar dacă situația de pe câmpul de luptă se poate prăbuși și se poate rupe în orice moment”. De asemenea, se observă că poziția Occidentului a evoluat cu „o tenacitate și o determinare nemaiîntâlnite” de la cele două războaie mondiale. Potrivit revistei chineze, acest război, al cărui obiectiv principal a fost răsturnarea guvernului vecin, a schimbat, de-a lungul zilelor, în mod fundamental lumea de după Războiul Rece.

Cum este vazut razboiul de poporul chinez
Cum este vazut razboiul de poporul chinez

Potrivit lui Caixin, în era rețelelor sociale foarte dezvoltate în 2022, acest război din Ucraina este, încă de la început, în direct, declanșând un răspuns uriaș în întreaga lume. Articolul citează o înregistrare sonoră de treizeci de secunde care a captat atenția lumii la mai puțin de douăzeci și patru de ore de la începerea războiului.

Este o scurtă conversație între soldații ruși de pe o navă de război puternic înarmată și polițiștii de frontieră ucraineni pe „Insula Șerpilor”, în largul coastelor Ucrainei. Când primul le-a cerut ucrainenilor „să se predea imediat”, cel de-al doilea a replicat: „Corabie rusească, du-te dracului!

Până la 3 martie, această înregistrare, postată de un cont rusesc pe YouTube, avea peste 3 milioane de vizualizări și peste 40.000 de aprecieri. Pe Twitter, preluată de politologul american Ian Bremmer, a adunat peste 8 milioane de vizualizări. Potrivit lui Caixin, efectul este garantat: „În toate publicațiile care folosesc această înregistrare audio, se ridică voci împotriva acestui război declanșat de Rusia”.

Rusia a pierdut deja bătălia pe rețelele de socializare occidentale

Pentru Caixin, stăpânirea rețelelor de socializare este un mijloc eficient de comunicare, folosit în special de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Pe contul său de Twitter, Zelenski a negat zvonurile privind moartea și fuga sa, postând selfie-uri făcute pe străzile din Kiev. Din dimineața zilei de 24 februarie până pe 3 martie, Zelenski a postat 131 de mesaje pe această rețea de socializare, „care a devenit un canal de informare important pentru ucraineni”. Mai mult, publicul larg din străinătate a dat lui Zelensky o influență diplomatică neașteptată.

În Rusia, pe de altă parte, comunicările oficiale ale Kremlinului și rapoartele acreditate ale presei „nu au avut efectele preconizate” de autorități. Articolul sugerează că țara a pierdut deja bătălia pe rețelele de socializare occidentale, argumentând că „războiul de astăzi este remodelat de un nou ciclu de transformare a mass-media”.

Caixin remarcă, de asemenea, schimbarea notabilă de postură a țărilor europene, inclusiv creșterea bugetului militar al Germaniei, care „ar fi fost de neimaginat cu o lună înainte”, și alegerea unei țări neutre precum Elveția de a coopera cu sancțiunile UE împotriva Rusiei.