Șeful Poliției din Japonia a demisionat, după moartea fostului premier Shinzo Abe: „Au fost deficiențe în planurile de securitate”

Șeful Poliției din Japonia a demisionat, după moartea fostului premier Shinzo Abe: „Au fost deficiențe în planurile de securitate”

Șeful Agenției Naționale de Poliție din Japonia și-a anunțat demisia pe 25 august, după ce o anchetă a confirmat „deficiențe” în planurile de securitate pentru fostul premier asasinat Shinzo Abe.

Șeful Poliției, decizie radicală după ce a eșuat în a îl proteja pe fostul premier

„Au existat deficiențe în planurile de securitate și în evaluările de risc pe care se bazau, iar direcția din partea comandantului de pe teren a fost insuficientă”, a declarat Itaru Nakamura reporterilor.

„Rădăcina acestei probleme se află în limitările sistemului actual, care este în vigoare de ani de zile, în care poliția locală poartă singura responsabilitate pentru asigurarea securității”, a adăugat el.

Nakamura a declarat că își va asuma responsabilitatea pentru aceste eșecuri și va demisiona din funcția de șef al poliției.

„Am decis să ne scuturăm personalul și să începem din nou cu sarcinile de securitate, motiv pentru care mi-am prezentat astăzi demisia Comisiei Naționale pentru Siguranță Publică”, a declarat el. Abe a fost împușcat și ucis în timpul campaniei electorale, pe 8 iulie, în regiunea Nara.

Presupusul său ucigaș a fost reținut la locul faptei și se crede că l-a vizat pe Abe pentru că a crezut că are legături cu Biserica Unificării.

Shinzo Abe a fost asasinat

Abe a fost cel mai cunoscut politician japonez și cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, dar securitatea a fost relativ ușoară în timp ce acesta a ținut un discurs de campanie pe o stradă din regiunea de vest. Poliția locală din zonă a recunoscut deja defecte „incontestabile” în ceea ce privește securitatea fostului lider.

Bărbatul suspectat de uciderea lui Abe, Tetsuya Yamagami, se pare că este supus unei evaluări psihiatrice pentru a determina starea sa de spirit în momentul asasinatului.

Se așteaptă ca procurorii să stabilească dacă Yamagami poate purta o răspundere penală pe baza examinării, înainte de a lua o decizie cu privire la punerea sa sub acuzare.

Se pare că mama lui Yamagami ar fi făcut donații mari către biserică, pe care fiul ei a acuzat-o de dificultățile financiare ale familiei.

Familia lui Abe a organizat o înmormântare privată pentru el la scurt timp după moartea sa, dar se organizează și o înmormântare de stat, lideri din întreaga lume fiind așteptați să participe la evenimentul din 27 septembrie.

Evenimentul va fi „neconfesional, simplu și sumbru”, potrivit guvernului – dar planul s-a confruntat cu o anumită opoziție, fiind criticată cheltuirea de fonduri publice pentru înmormântarea unui politician.”

În timp ce Abe și-a păstrat un loc proeminent în viața publică chiar și după ce a demisionat în 2020 din motive de sănătate, el a fost, de asemenea, o figură care a provocat diviziuni, care s-a confruntat cu acuzații de clientelism și a fost criticat pentru opiniile sale naționaliste ferme.