Motivul din spatele asasinării lui Shinzo Abe, fostul premier japonez. Atacatorul avea motive religioase

Motivul din spatele asasinării lui Shinzo Abe, fostul premier japonez. Atacatorul avea motive religioase

Bărbatul arestat pentru uciderea lui Shinzo Abe credea că fostul lider japonez avea legături cu un grup religios pe care îl învinovățea pentru ruina financiară a mamei sale și a petrecut luni de zile plănuind atacul cu o armă artizanală, a declarat sâmbătă poliția pentru presa locală.

Asasinatul lui Shinzo Abe, din motive religioase

Tetsuya Yamagami, un șomer în vârstă de 41 de ani, a fost identificat de poliție ca fiind suspectul care s-a apropiat din spate de cel mai longeviv prim-ministru japonez și a deschis focul, un atac care a fost filmat și care a șocat o națiune în care violența armată este rară.

Suspectul a fost văzut intrând pe șosea în spatele lui Abe, care se afla la o intersecție și ținea un discurs, înainte de a descărca două focuri de armă. El a fost săltat de poliție la fața locului.

Yamagami era un singuratic care nu răspundea atunci când i se vorbea, au declarat vecinii pentru Reuters. El credea că Abe a promovat un grup religios căruia mama sa i-a făcut o „donație uriașă”, a declarat agenția de știri Kyodo, citând surse de investigație.

El a spus poliției că mama sa a dat faliment din cauza donației, au relatat ziarul Yomiuri și alte media.

„Mama mea s-a implicat într-un grup religios și m-am resemnat”, a declarat el poliției, citat de Kyodo și de alte publicații. Poliția din Nara a refuzat să comenteze detaliile raportate de presa japoneză cu privire la motivul lui Yamagami.

Plănuia un atac cu bombă

Mass-media nu au numit grupul religios pe care se pare că bărbatul era supărat.

Yamagami a confecționat arma din piese cumpărate online, petrecând luni de zile plănuind atacul, participând chiar și la alte evenimente de campanie ale lui Abe, inclusiv la unul cu o zi mai devreme, la o distanță de aproximativ 200 km, a declarat presa.

El a luat în considerare un atac cu bombă înainte de a opta pentru o armă, potrivit postului public de televiziune NHK.

Suspectul a declarat poliției că a confecționat pistoale înfășurând țevi de oțel împreună cu bandă adezivă, unele dintre ele cu trei, cinci sau șase țevi, cu piese pe care le-a cumpărat online, a precizat NHK.

Poliția a găsit găuri de glonț într-un panou atașat la o furgonetă de campanie în apropiere de locul împușcăturilor și crede că acestea provin de la Yamagami, a declarat sâmbătă poliția.

Videoclipurile îl arată pe Abe întorcându-se spre atacator după prima împușcătură, înainte de a se prăbuși la pământ după a doua.

Partidul lui Abe Shinzo a câștigat alegerile

Partidul aflat la guvernare în Japonia și partenerul său de coaliție au obținut o victorie importantă în alegerile parlamentare de duminică, impregnate de semnificație după asasinarea fostului premier Shinzo Abe, pe fondul incertitudinilor legate de modul în care pierderea acestuia ar putea afecta unitatea partidului.

Partidul Liberal Democrat și partenerul său de coaliție junior Komeito și-au ridicat cota combinată în camera de 248 de locuri la 146 – mult peste majoritate – în alegerile pentru jumătate din locurile din camera superioară, mai puțin puternică.

Odată cu acest impuls, premierul Fumio Kishida va conduce fără întrerupere până la alegerile programate pentru 2025.

Acest lucru i-ar permite lui Kishida să lucreze la politici pe termen lung, cum ar fi securitatea națională, politica sa economică semnată, dar încă vagă, a „noului capitalism” și obiectivul de lungă durată al partidului său de a modifica constituția pacifistă postbelică redactată de SUA.