Descoperirea din casa bărbatului care l-a împușcat pe Shinzo Abe. Motivul pentru care l-a ucis pe fostul premier japonez

Descoperirea din casa bărbatului care l-a împușcat pe Shinzo Abe. Motivul pentru care l-a ucis pe fostul premier japonez

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit la spital după ce a fost împușcat la un eveniment de campanie politică. Abe a fost împușcat de două ori în timp ce susținea un discurs în orașul Nara, în sudul țării, vineri dimineață.

Ce au găsit autoritățile în casa ucigașului

Agenții de securitate prezenți la fața locului l-au prins pe atacator, iar suspectul, în vârstă de 41 de ani, se află acum în custodia poliției.

O percheziție la domiciliul presupusului atacator a descoperit ceea ce poliția crede că sunt explozibili, a relatat presa locală.

Vorbind înainte de anunțarea morții lui Abe, premierul Fumio Kishida a condamnat atacul, spunând: „Este barbar și rău intenționat și nu poate fi tolerat”.

„Acest atac este un act de brutalitate care a avut loc în timpul alegerilor – chiar fundamentul democrației noastre – și este absolut de neiertat”, a declarat dl Kishida.

În timpul unei conferințe de presă la Spitalul Universității de Medicină din Nara, medicii au declarat că Abe a suferit două răni de glonț în gât, la o distanță de aproximativ 5 cm, și a suferit, de asemenea, leziuni la nivelul inimii.

S-a spus că acesta era conștient și reacționa în minutele de după atac, dar starea lui Abe, în vârstă de 67 de ani, s-a deteriorat.

Medicii au declarat că nu au fost detectate semne vitale în momentul în care fostul premier a fost transferat pentru tratament și a trebuit să primească o transfuzie de sânge în spital.

Martorii oculari au văzut un bărbat cu un pistol de mari dimensiuni

Shinzo Abe ținea un discurs politic în Nara, la o intersecție de drumuri, când a avut loc atacul.

Martorii oculari au declarat că au văzut un bărbat care purta ceea ce ei au descris ca fiind un pistol mare și care a tras de două ori din spate spre Abe. Fostul prim-ministru a căzut la pământ în timp ce trecătorii țipau șocați și speriați.

Abe avea cu el o echipă de poliție de securitate. Dar se pare că bărbatul înarmat a reușit totuși să se apropie la câțiva metri de el fără niciun fel de control sau barieră.

Fotografiile care au circulat în urma împușcăturilor îl arată pe suspect stând chiar în spatele lui Abe în timp ce acesta rostea un discurs.

Ofițerii de securitate l-au reținut pe atacator, care nu a încercat să fugă, și i-au confiscat arma, care ar fi fost o armă artizanală.

Cine este bărbatul care l-a ucis pe fostul premier japonez

Suspectul a fost identificat ca fiind Tetsuya Yamagami, rezident în Nara. Rapoartele presei locale spun că se crede că acesta este un fost membru al Forței maritime de autoapărare a Japoniei, echivalentul marinei japoneze. Se spune că a părăsit serviciul activ în 2005.

Oficialii nu au comentat încă motivele suspectului, dar mass-media locale au relatat că Yamagami a spus poliției că era „nemulțumit de fostul prim-ministru Abe și că urmărea să-l ucidă”. De asemenea, acesta le-ar fi spus ofițerilor că nu avea „ranchiună față de convingerile politice ale fostului prim-ministru”.

De asemenea, poliția a descoperit mai multe posibile dispozitive explozive în timpul unei percheziții la domiciliul său, iar NHK a declarat că tehnicienii de dezamorsare a bombelor se pregătesc să efectueze o explozie controlată la fața locului.

Discursul lui Abe a venit ca parte a unei campanii pentru fostul său partid, Partidul Liberal Democrat, în contextul în care alegerile pentru camera superioară din Japonia vor avea loc la sfârșitul acestei săptămâni.

Miniștrilor din întreaga țară li s-a spus ulterior să se întoarcă imediat la Tokyo, potrivit rapoartelor locale.

Pe rețelele de socializare japoneze, hashtagul „Vrem democrație, nu violență” a fost în trend, mulți utilizatori de rețele sociale exprimându-și oroarea și dezgustul față de incident.