Șeful NATO afirmă că este posibil ca Rusia să folosească arme chimice în Ucraina

Șeful NATO afirmă că este posibil ca Rusia să folosească arme chimice în Ucraina

Șeful NATO avertizează că Rusia ar putea folosi arme chimice în războiul cu Ucraina, precum și că o astfel de acțiune ar fi o „crimă de război“, transmite Politico. Jens Stoltenberg a mai declarat că, deși poporul ucrainean a rezistat cu curaj invaziei ruse, zilele următoare ar putea aduce greutăți și mai mari. Mai multe detalii, în rândurile următoare.

Șeful NATO: Rusia ar putea folosi arme chimice în război

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia ar putea folosi arme chimice în urma invaziei sale în Ucraina și că această mișcare ar fi o crimă de război. Avertismentul lui Stoltenberg vine după ce Rusia a lansat atacuri aeriene mortale lângă granița Ucrainei cu Polonia.

De asemenea, șeful NATO a avertizat că afirmația falsă a Rusiei conform căreia Ucraina ar depozita arme biologice ar putea fi folosită de Kremlin ca pretext pentru atacuri chimice, care ar echivala, după cum spuneam, cu o crimă de război. Cu alte cuvinte, Rusia inventează pretexte false pentru a justifica posibila utilizare a armelor chimice.

„În ultimele zile, am auzit afirmații absurde despre laboratoarele de arme chimice și biologice.

Acum, că aceste afirmații false au fost făcute, trebuie să rămânem vigilenți pentru că este posibil ca Rusia însăși să planifice operațiuni de arme chimice sub această fabricație de minciuni. Ar fi o crimă de război“, a transmis Jens Stoltenberg, potrivit Politico.

Șeful organizatiei nord-atlantice a refuzat, de asemenea, ideea de a înființa o „zonă de excludere a războiului“ în spațiul aerian ucrainean, în ciuda cererilor președintelui Volodimir Zelenski.

Citește și: SUA afirmă că Rusia ar putea lansa un atac chimic în Ucraina. Ce presupune acest lucru

Își va reconsidera NATO decizia de a nu interveni militar în conflict?

Duminică, președintele polonez Andrzej Duda a declarat într-un interviu că folosirea armelor chimice de către Rusia în Ucraina ar putea determina NATO să-și reconsidere decizia de a nu interveni militar în conflict.

Chestionat care este părerea sa cu privire la faptul că Vladimir Putin s-ar putea pregăti să folosească arme chimice, Andrzej Duda a spus că omenirea nu a mai văzut așa ceva de la al Doilea Război Mondial.

„Dacă mă întrebați dacă Putin poate folosi arme chimice, cred că Putin poate folosi orice chiar acum, mai ales când se află în această situație dificilă. Din punct de vedere politic, el a pierdut deja acest război, iar militar nu îl câștigă“, a afirmat oficialul polonez.

Întrebat dacă ultilizarea armelor chimice în Ucraina ar putea determina o intervenție a NATO, Duda a spus:

„Desigur, toată lumea speră că nu va îndrăzni să facă asta. Dar… dacă folosește arme de distrugere în masă, asta ar schimba jocul în toată treaba. Cu siguranță, [NATO – n.r.] ar trebui să stea la masă și chiar vor trebui să se gândească serios ce să facă, pentru că atunci începe să fie periculos, nu numai pentru Europa, ci pentru întreaga lume“.

Citește și: