OMS, recomandare pentru Ucraina, după ce a fost acuzată de Rusia că are arme chimice şi biologice

OMS, recomandare pentru Ucraina, după ce a fost acuzată de Rusia că are arme chimice şi biologice

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă Ucrainei să distrugă agenţii patogeni din laboratoarele sale de cercetare, după ce a fost acuzată de Rusia că are arme chimice şi biologice, pentru a preveni orice potențiale „scăpări“ care ar putea afecta populația. Unele dintre aceste laboratoare au primit sprijin din partea SUA, UE şi a OMS în trecut. Mai multe detalii, în continuare.

OMS, recomandare pentru Ucraina, după ce a fost acuzată că are arme chimice

După ce Rusia a acuzat Ucraina că are arme chimice şi biologice, Organizația Mondială a Sănătății îi recomandă acesteia să distrugă agenţii patogeni din laboratoarele sale de cercetare, cu scopul de a preveni orice potențiale „scăpări“ care ar putea afecta populația, a declarat un oficial OMS pentru Reuters.

Ucraina are, la fel ca alte state, laboratoare de sănătate publică în care sunt studiate bolile periculoase, inclusv COVID-19. În trecut, unele dintre acestea au primit sprijin din partea SUA, UE şi a OMS.

Acum, laboratoarele din Ucraina se află în centrul războiului propagandei dintre Rusia şi Occident, Moscova acuzând Kievul că găzduieşte facilităţi pentru arme chimice şi biologice, coordonate de SUA.

Oficialul OMS nu a precizat însă și când a fost făcută recomandarea, dacă aceasta a fost respectată sau ce fel de toxine şi agenţi patogeni se află în laboratoarele ucrainene.

Citește și: Armele secrete folosite în războaie de către ruși și americani: ce erau bombele cu lilieci, porumbeii spioni sau câinii anti tanc

„Să distrugă agenţii patogeni din laboratoare“

În timp ce Rusia acuză Ucraina că deține arme chimice și biologice, Casa Albă avertizează că Moscova ar putea lansa un atac cu arme chimice sau biologice în Ucraina, astfel că „ar trebui să fim cu toții atenți“. O evaluare a oficialilor occidentali arată că acest atac ar urma să fie „înfiorător“.

Oficialii de la Casa Albă atenționează că Rusia este din ce în ce mai „disperată“, putând recurge la atacuri cu arme chimice împotriva civililor în zilele următoare.

Marea Britanie mai afirmă că ministrul rus al Apărării a confirmat utilizarea de armament TOS-1A, care folosește rachete termobarice, în Ucraina.

Armele chimice sunt arme de distrugere în masă ce conțin substanțe chimice toxice care pot cauza moartea sau incapacitatea permanentă ori temporară la om sau la animale. Armele chimice se referă, de asemenea, la munițiile și dispozitivele sau orice echipamente concepute special pentru a fi utilizate în răspândirea acestor toxine (mai multe detalii AICI).

 

Citește și: