Sectorul economic pus la pământ de românii care fug de joburi: patronii nu mai nicio soluție

Sectorul economic pus la pământ de românii care fug de joburi: patronii nu mai nicio soluție

Criza forței de muncă este larg răspândită în mediul de afaceri românesc. Numeroase firme de la noi din țară au blocate proiectele de dezvoltare din cauza lipsei de personal, iar patronii susțin că nu mai au ce să facă, efectiv nu găsesc oameni care să ocupe posturile vacante. O situație de acest tip o regăsim în industria textilă.

Aici, deficitul de personal a atins cote alarmante, iar antreprenorii industriei susțin că au obosit să tot caute oameni dornici să lucreze.

Mai mult, chiar și personalul deja existent are probleme. Vârsta medie este destul de înaintată, afirmă șefii din industrie.

Situația este de-a dreptul critică

„Lucrăm în sistem lohn, doar pentru export, iar spre marea noastră durere am ajuns să refuzăm foarte multe comenzi pentru că nu mai avem cu cine lucra.

Personalul nostru este îmbătrânit, majoritatea iese la pensie în câţiva ani şi nu reuşim să angajăm personal tânăr. Tinerii nu vor să lucreze în confecţii unde sunt norme, iar salariile sunt mici. Personalul nostru lucrează pe salariul minim pe economie“, a declarat directoarea generală a societăţii de confecţii, citată de G4media.

Directoarea are și soluții, despre care consideră că ar trebui să ajungă la urechile factorilor de decizie. E nevoie de susținere fiscală pentru acest domeniu de activitate important pentru economia națională, în general.

„Trebuie redusă fiscalitatea pe salariul minim pe economie. (…) Povara acestor contribuţii care reprezintă 45% din salariu mi se pare foarte mare la nivelul salariului minim pe economie“, a mai spus aceasta.

Semnale de alarmă similare vin și din rândul antreprenorilor din HoReCa, Transporturi sau Construcții. De partea cealaltă, angajații se declară nemulțumiți de nivelul salarial oferit de firmele care activează în aceste domenii, dar patronii susțin că nu au de unde să acorde venituri mai mari, mai ales în această perioadă marcată de scumpiri și provocări fiscale.

Citește și: