Secretul piramidelor, în sfârșit dezvăluit lumii întregi? Cum au reușit să le construiască, de fapt

Secretul piramidelor, în sfârșit dezvăluit lumii întregi? Cum au reușit să le construiască, de fapt

Piramidele egiptene sunt, fără îndoială, unul dintre cele mai mari mistere ale lumii, din toate timpurile. Nu puțini au fost cercetătorii care au încercat să le dezlege misterul și să explice cum, în urmă cu mii de ani, cu instrumente rudimentare și cunoștințe modeste despre construcții, oamenii antici au reușit să ridice monumente ce pot fi caracterizate astăzi ca fiind „perfecte”. Ei bine, se pare că începem să aflăm din ce în ce mai multe răspunsuri, pe măsură ce tehnologia avansează și avem noi metode de analiză.

Dincolo de ceea ce s-ar afla în interiorul acestor piramide cu adevărat, respectiv tuneluri și camere secrete, capcane, un mare mister este însuși modul în care constructorii au reușit să alinieze perfect structurile uriașe.

Deși este ușor deformată, în general, laturile pătrate ale Marii Piramide din Giza, de 138,8 metri, cunoscută și sub numele de Marea Piramidă a lui Khufu, sunt destul de drepte și aliniate aproape perfect de-a lungul punctelor cardinale, nord-sud-est. -vest.

„Constructorii Marii Piramide din Khufu au aliniat marele monument la punctele cardinale cu o precizie de cincisprezecime dintr-un grad”, a explicat arheologul și inginerul Glen Dash într-un studiu publicat în 2017 în Jurnalul de arhitectură egipteană antică .

De fapt, toate cele trei dintre cele mai mari piramide egiptene – două la Giza și una la Dahshur – sunt remarcabil aliniate. Performanța e impresionantă, chiar și astăzi, când constructorii se folosesc de computere sau drone pentru a realiza structuri atât de mari și complexe și, totuși, chiar și astăzi construirea unei piramide precum cea din Giza, poate că ar fi imposibilă.

Deși există multe ipoteze cu privire la modul în care au făcut acest lucru – folosind steaua polară pentru a alinia piramidele sau umbra Soarelui – nimeni nu a explicat, concret, cum au realizat vechii egipteni această performanță remarcabilă.

O idee nouă ar putea face lumină asupra misterului de mii de ani

Inginerul Glen Dash a venit, mai nou, cu o idee ce ar putea explica felul în care egiptenii antici au procedat pentru a alinia piramidele. Studiul său a sugerat că egiptenii cu aproximativ 4.500 de ani în urmă ar fi putut folosi echinocțiul de toamnă pentru a obține alinierea perfectă.

Anterior, măsurătorile echinocțiului au fost trecute cu vederea ca o posibilă metodă de aliniere, deoarece se presupunea că nu ar oferi suficientă precizie.

Dar munca lui Dash a arătat că există o modalitate prin care acest lucru ar fi putut funcționa – folosind o tijă cunoscută sub numele de gnomon.

În anul 2016, inginerul a făcut un experiment pentru a-și proba teoria. Experimentul a fost efectuat în Connecticut, SUA, dar Dash a spus că același lucru ar trebui să funcționeze în Egipt.

Surpriza este că rezultatele au arătat faptul că această metodă ar fi putut să fie folosită de egipteni, deoarece, matematic, au rezultat fix aceleași mici erori existente la piramidele de astăzi. Totuși, deși lucrarea sa arată că această tehnică ar fi putut fi folosită pentru a alinia piramidele, încă nu avem nicio dovadă solidă în acest sens, ci doar o teorie probată cu rezultate similare.

„Egiptenii, din păcate, ne-au lăsat puține indicii. Nu s-au găsit documente de inginerie sau planuri arhitecturale care să ofere explicații tehnice care să demonstreze modul în care aceștia și-au aliniat oricare dintre templele sau piramidele lor”, a scris Dash.

Acestea fiind spuse, cercetările vor continua și, poate, cândva, vom descoperi cu adevărat ce tehnici s-au folosit în urmă cu mii de ani, la realizarea unor monumente atât de impresionante chiar și în ziua de astăzi.

Citește și: