06 apr. 2022 | 20:44

Vârsta la care începe îmbătrânirea oamenilor, de fapt. Secretul pentru a o încetini

Sănătate
Vârsta la care începe îmbătrânirea oamenilor, de fapt. Secretul pentru a o încetini
Lucruri pe care nu știai că pot încetini procesul de îmbătrânire

Procesul de îmbătrânire se referă la schimbările fiziologice pe care le experimentăm pe parcursul vieții. Este, de asemenea, o parte inevitabilă a vieții. La urma urmei, celulele noastre nu sunt făcute să dureze la nesfârșit. Structurile și funcțiile din celulele noastre scad în timp. Dar de ce se întâmplă acest lucru? Timp de decenii, oamenii de știință au studiat subiectul. În prezent, există peste 300 de teori cu privire la motivul pentru care îmbătrânim, iar experții află mai multe în fiecare zi.

Lucruri pe care nu știai că pot încetini procesul de îmbătrânire

Fântâna tinereții” nu este doar un mit. Puteți întârzia procesul de îmbătrânire dacă faceți anumite alegeri de stil de viață.

Vârsta este doar un număr! Poate că nu puteți da timpul înapoi, dar puteți modifica efectele timpului asupra corpului dumneavoastră. Este într-adevăr posibil să încetinești îmbătrânirea fizică și mentală.

Cercetările au arătat că persoanele de aceeași vârstă cronologică pot avea o „vârstă biologică” diferită.

Într-un studiu publicat în revista PNAS, aproape 1.000 de participanți de aceeași vârstă au fost examinați pentru abilitățile cognitive, sănătatea cardiovasculară și alți markeri de fitness la trei vârste diferite, 26, 32 și 38 de ani.

Cercetătorii au trasat panta biomarkerilor fiecărui individ și au descoperit că nu toți au scăzut în același ritm. Unii, de fapt, nu aveau nicio pantă, ceea ce înseamnă că nu îmbătrâneau.

La 38 de ani, acești voluntari aveau vârste biologice care variau de la mai puțin de 30 de ani până la aproape 60 de ani.

Ceea ce înseamnă acest lucru este că și alți factori decât cei genetici pot influența ritmul în care veți îmbătrâni, au declarat autorii studiului într-un comunicat de presă al Universității Duke. Mulți dintre acești factori se află sub controlul nostru.

Când începe pielea să îmbătrânească

Când vine vorba de îmbătrânirea pielii, nu putem face prea multe pentru a opri complet procesul.

Semnele de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și petele, sunt rezultatul acumulării de defecte în celule și structuri intracelulare.

Experții au descoperit că îmbătrânirea pielii începe de obicei în jurul vârstei de 25 de ani.

La mijlocul vârstei de 20 de ani, corpul nostru începe treptat să nu mai producă la fel de mult colagen ca înainte.

Acest lucru face ca pielea noastră să își piardă din elasticitate. Deși nu puteți da ceasul înapoi, prevenirea timpurie este esențială.

Puteți încetini îmbătrânirea pielii și vă puteți păstra pielea mai sănătoasă pentru mai mult timp.

Cum să vă încetiniți procesul de îmbătrânire

Pe măsură ce îmbătrânim, dimensiunea și complexitatea rețelelor de neuroni din creierul nostru cresc.

Semnalele electrice trebuie să traverseze distanțe mai mari și, prin urmare, procesarea semnalelor durează mai mult.

În plus, procesul de îmbătrânire face ca nervii noștri să acumuleze leziuni care oferă rezistență la fluxul de semnale electrice, încetinind și mai mult timpul de procesare.

Concentrându-se asupra percepției vizuale, specialiștii susțin că timpii de procesare mai lenți au ca rezultat faptul că percepem mai puține „cadre pe secundă”.

Cu alte cuvinte, mai mult timp real trece între perceperea fiecărei noi imagini mentale.

Acest lucru este ceea ce duce la trecerea mai rapidă a timpului. când suntem tineri, fiecare secundă de timp real este plină de mult mai multe imagini mentale.

Asemenea unei camere cu încetinitorul care captează mii de imagini pe secundă, timpul pare să treacă mai încet.

Dar există lucruri pe care le putem face pentru a încetini procesul de îmbătrânire, iar aceste lucruri sunt la îndemnâna noastră.

Tot ce trebuie să facem, este să ținem cont de ele și să alegem un stil de viață mai sănătos.

Exercițiile ne mențin în formă când îmbătrânim

Cel mai bun mod de a încetini îmbătrânirea este să vă mențineți în formă. Persoanele în vârstă care au făcut exerciții fizice în mod regulat de-a lungul vieții au avut masa musculară.

A avut nivelul de colesterol și chiar funcția sistemului imunitar a unor persoane mult mai tinere.

Deloc surprinzător, exercițiile fizice duc la o pierdere sănătoasă în greutate.

Încurajează pierderea de grăsime, spre deosebire de mușchi. Acest lucru ajută, de asemenea, la controlul zahărului din sânge pentru a preveni diabetul.

„Exercițiile aerobice – orice activitate fizică care vă crește respirația și bătăile inimii – îmbunătățesc sănătatea inimii.

Exercițiile de echilibru și de antrenament de forță mențin rezistența osoasă, diminuează durerile cauzate de artrită și scad riscul de cădere.”, spune Benjamin Epstein, MD, specialist în medicina de familie la Piedmont Physicians.

Exercițiile fizice au și beneficii mentale. Activitatea fizică poate diminua depresia și anxietatea și poate ajuta funcția cognitivă pentru a menține mintea ageră.

Păstrarea forței, a stabilității în picioare și a supleței poate ajuta, de asemenea, la păstrarea capacității de a trăi independent mai mult timp.

Citește și: Secretul anti-îmbătrânire al Anei Aslan. Ce făcea când îi era foame: „Nu se sătura niciodată”

Mâncați alimente integrale

Experții sunt de acord că cea mai bună dietă pentru a preveni daunele și bolile legate de vârstă începe cu alimente integrale, naturale.

O dietă sănătoasă include mai puține alimente procesate, fără adaos de zaharuri, grăsimi și sare.

Evitarea zahărului și a grăsimilor nesănătoase poate ajuta la prevenirea inflamațiilor, a diabetului și a bolilor de inimă.

Consumul de plante încetinește procesul de îmbătrânire

Adăugarea mai multor alimente vegetale în dieta sa este unul dintre secretele pentru a face ca la 65 de ani să arate ca la 34 de ani.

Urmând o dietă bazată pe plante, sau una care pune accentul pe alimente precum fructele, legumele și cerealele integrale, poate sprijini îmbătrânirea sănătoasă prin furnizarea de nutrienți importanți pentru sănătatea creierului și a corpului.

Cu toate acestea, bazat pe plante nu trebuie să însemne exclusiv plante.

Alte alimente precum ouăle, lactatele cu conținut scăzut sau redus de grăsimi și fructele de mare pot contribui, de asemenea, cu nutrienți importanți.

Obțineți cât mai multe proteine pentru a încetini procesul de îmbătrânire

A mânca mai ales plante nu ar trebui să însemne că trebuie să renunțați la proteine. Studiile arată că proteinele sunt deosebit de importante în menținerea masei musculare pe măsură ce îmbătrânim.

Persoanele de peste 40 de ani pot pierde până la 8% din masa musculară pe deceniu, iar rata de declin se poate dubla după vârsta de 70 de ani, spun specialiștii.

Cu toate acestea, un studiu publicat recent de cercetătorii de la Abbott și de la Universitatea de Stat din Ohio a constatat că mai mult de unul din trei americani de peste 50 de ani nu consumă cantitatea de proteine recomandată.

Este recomandat adulților să ia gustări din surse de proteine, cum ar fi nucile, iaurtul grecesc sau brânza string.

De asemenea, adăugați proteine la mese, cum ar fi hummus la un sandviș cu curcan, pui tăiat în cubulețe la paste sau fasole la salată, și urmăriți să consumați între 25 și 30 de grame de proteine la fiecare masă.

Plimbările în aer liber influențează procesul de îmbătrânire

Vitamina D vă ajută să vă mențineți oasele puternice. Poate ajuta la protejarea împotriva afecțiunilor legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

A fost efectuat un studiu pe mai mult de 2.000 de femei. Datele au arătat că cele cu niveluri mai ridicate de vitamina D aveau, de asemenea, telomeri mai lungi.

Acestea sunt capacele de la capetele celulelor ADN care determină durata de viață a unei celule. Un alt studiu a constatat că adulții mai în vârstă cu niveluri scăzute de vitamina D au avut mai multe dificultăți în sarcinile zilnice, cum ar fi urcatul scărilor, îmbrăcatul și chiar tăierea unghiilor de la picioare.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci des pește. Specialiștii au cele mai bune vești

Alte lucruri care ne pot ajuta când îmbătrânim

În afară de cele enumerate anterior, mai sunt și alte lucruri pe care le putem face pentru a încetini procesul de îmbătrânire. De exemplu, evitați tutunul. Tutunul accelerează îmbătrânirea.

Un alt lucru ar fi să bem alcool cu moderație. Alcoolul crește riscul de boli cronice.

Un alt lucru, și sfat, ar fi să mergem la controale regulate. Controalele de rutină cu un medic sunt cea mai bună modalitate de a preveni sau de a trata boala din timp.

Specialiștii spun că este foarte important să ne cunoaștem istoricul familial.

Discutați cu medicul despre istoricul de sănătate al familiei pentru a face un screening adecvat sau pentru a obține un tratament timpuriu pentru potențiale boli cronice.

Un alt aspect, extrem de important, este funcția cognitivă care trebuie ținută activă făcând exerciții pentru creier.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Noi reguli pentru comerțul cu mașini. Cum vor fi afectați românii
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Decizie pentru românii cu buletin. NU te mai obligă nimeni să declari din 2025
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro