02 dec. 2022 | 07:00

Se schimbă legea pensiilor pentru toți românii: modificările pentru milioane de pensionari, confirmate oficial

ACTUALITATE
Se schimbă legea pensiilor pentru toți românii: modificările pentru milioane de pensionari, confirmate oficial

Indiferent cât de mari sunt majorările pentru pensiile românilor care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 sau cât de substanțiale sunt ajutoarele suplimentare, realitatea din legea pensiilor este una foarte problematică. Există discrepanțe semnificative, probleme din cauza cărora mărirea punctului de pensie este departe de a însemna același lucru pentru toți pensionarii.

Din fericire, autoritățile au un plan pentru soluționarea situației pensionarilor români, vor să modifice legea pensiilor și, din câte se pare, particularitățile proiectului par destul de bine bătute în cuie. Marius Budăi este responsabil de această situație și a făcut mai multe mențiuni importante pe subiect.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor, ce se rezolvă

La mijlocul acestei săptămâni, ministrul Muncii a fost prezent la Radio România Actualități și, din partea ascultătorilor, a primit mai multe întrebări legate de discrepanțele din sistemul național de pensii. Majorările planificate pentru 1 ianuarie 2023 au fost și ele pe lista de întrebări.

Un subiect destul de arzător pentru românii aflați la vârsta pensionării ține de coeficientul de corecție, un indice care a dat naștere la mai multe nedreptăți din cauza lipsei de transparență din spatele procedurii de calcul. Un pensionar s-a plâns, de exemplu, că are un indice de 1,15, în timp ce alți pensionari au un indice semnificativ mai mare, de 1,4.

În acel context, Budăi a făcut referință la schimbările planificate pentru legea pensiilor și a insistat pe faptul că alți români sunt nevoiți să se mulțumească cu un indice chiar mai mic decât atât, de 1,07. Aparent, acela a fost calculat în baza legii 263. Detaliile de fond contează însă mai puțin, important este că se vor remedia.

”Alții înaintea dumnealui au avut 1,07, de exemplu. A fost în funcție de calculul din Legea 263 privitoare la indicele de corecție. Acest lucru se va închide odată cu implementarea legii pensiilor, unei noi legi a pensiilor”, a afirmat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Vizavi de valul de măsuri programate pentru perioada următoare, de la majorări de pensii și până la o serie de ajutoare sociale, ministrul a oferit asigurări că există bani pentru toate.

”Încă de la sfârșitul lunii august, când am fost delegat și mi s-a delegat această răspundere de către președintele partidului, Marcel Ciolacu, și de întreg PSD, până la urmă, să prezint aceste măsuri, am spus foarte clar că venim în spate cu susținerea cifrelor, și, cu siguranță, vor fi bani pentru aceste măsuri, că altfel nu le luam”, mai spune acesta.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele