22 feb. 2022 | 14:57

Cum te afectează, direct, cea mai recentă decizie luată de Vladimir Putin: te lovește în portofel

ACTUALITATE
Cum te afectează, direct, cea mai recentă decizie luată de Vladimir Putin: te lovește în portofel

Piețe financiare ale lumii sunt strâns legate între ele, iar orice decizie neinspirată, periculoasă și radicală luată într-un colț al lumii poate avea efecte directe asupra buzunarului tău, deși ți se pare incredibil.

Așa se întâmplă acum, când președintele rus, Vladimir Putin, a decis luni seara armatei ruse să intre în estul Ucrainei, pentru misiuni de „menținere a păcii” în regiunile separatiste Lugansk și Donețk.

Decizia a avut un efect dur asupra piețelor lumii

Piețele internaționale ale petrolului au resimțit din plin șocul acestei mișcări a liderului de la Moscova. Prețul barilului de petrol Brent a ajuns la un nivel îngrijorător. Concret, țițeiul Brent, de referință la nivel internațional, a crescut cu până la 2,4%, până la 97,66 dolari pe baril, tot un nivel record din ultimii șapte ani, iar West Texas Intermediate, prețul de referință pentru piața americană, a crescut cu până la 4,5%, până la 95,19 dolari.

Nu trebuie să fii specialist în economie și macroeconomie pentru a-ți da seama că aceste cotații explozive vor avea un impact direct asupra finanțelor tale personale. De ce? Pentru că sunt așteptate noi scumpiri la pompă, în contextul deja sensibil al unei rate anuale a inflației explozive.

Chiar și fără acest șoc provocat de Moscova, pe șoferii români îi așteptau noi scumpiri la pompă, dat fiind faptul că Banca Națională a României (BNR), anticipează o inflație de două cifre procentuale, de peste 11% în luna iunie.

Între timp, în România se vorbește tot mai intens despre proiecte de lege care să tragă prețurile de la pompă în jos.

“Am depus împreună cu colegii mei Claudiu Năsui și Denisa Neagu un proiect de lege pentru scăderea TVA-ului de la 19% la 5% pentru benzină, motorină și GPL. Dacă actuala majoritate ar adopta acest proiect de lege, atunci prețurile carburanților ar scădea la nivelul celor de anul trecut.

Explozia prețului carburanților afectează întreaga economie și puterea de cumpărare a tuturor românilor. Prețul carburanților se reflectă în prețul tuturor produselor, însă veniturile oamenilor nu țin pasul cu aceste creșteri”, a scris deputatul USR Cristina Prună pe Facebook.