S-au dus în cap prețurile la benzină și motorină: e pomană să alimentezi, oriunde în România

S-au dus în cap prețurile la benzină și motorină: e pomană să alimentezi, oriunde în România

În mod surprinzător, prețurile afișate joi de marile benzinării din țară sunt unele în scădere semnificativă.

Finele săptămânii vine cu vești surprinzător de bune pentru șoferii din țara noastră. Se înregistrează ieftiniri notabile la stațiile de carburant din România.

Cât a ajuns să coste litrul de benzină și motorină

Concret, joi, Petrom a aplicat o scădere cu 15 bani a prețurilor pe care le practică pentru comercializarea carburantului. Astfel, la o stație din Capitală prețul benzinei standard era joi de de 7,54 lei/litru, în timp ce motorina se vindea cu 8,76 lei/litrul, dar scăzându-se compensația de 50 de bani asumată de Guvern, vorbim despre 7,04 lei la benzină, respectiv doar 8,26 lei la motorină!

În același timp, ministrul Energiei, Virgil Popescu, explică motivul pentru care persistă această diferență de preț între benzină și motorină. Conform oficialului, noi importăm motorină!

Motorina a avut cotaţii. România e importatoare de motorină. Am văzut o creştere azi de 11 bani. Cotaţia motorinei acum 10 zile a crescut uşor odată cu paritatea leu/dolar pentru că acciza se plăteşte la dolar. Nu estimez o creştere foarte mare a preţului la motorină. Am aşteptat în piaţă şi e posibil să vină o cotaţie în jos a motorinei sau se va menţine unde este acum”, a explicat ministrul Popescu, cu doar o zi în urmă.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla la finele lunii, când expiră măsura compensatorie ce ieftinește prețurile cu 50 de bani. Ea a fost adoptată numai pe o perioadă limitată, de trei luni, la finalul căreia urmează să se facă o evaluare și să se decidă ce se va întâmpla mai departe.

„La sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii pe care am luat-o la nivelul Guvernului, măsură care a fost foarte bună în sensul că am putut vedea cu toții impactul pe care l-a produs în reglarea prețurilor la carburanți”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Tot, referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, ministrul Energiei a spus: „cred că trebuie să mai aşteptăm un pic. Vom discuta în coaliţie şi Guvernului, iar apoi vom lua o decizie şi o vom anunţa”.