Se întâmplă la bancomatele din România, fără card: cum scoți bani de acum înainte, instant

Se întâmplă la bancomatele din România, fără card: cum scoți bani de acum înainte, instant

În România, cardurile fizice par să fie de domeniul trecutului, iar în timp ce vestea îi va bucura pe mulți români adepți ai tehnologiilor avansate, alții s-ar putea să fie speriați când ajung la bancomat.

Cele mai importante bănci din Români au implementat la scară largă, un mecanism de retrage de la bancomat a banilor numerar fără card, contactless. La fel cum plătești pentru alimente sau carburant folosind telefonul sau ceasul, o vei putea face și pentru a scoate diferite sume de bani de la ATM. Ca referință, vorbim de băncile care acoperă peste 70% din piața de active de pe teritoriul țării noastre.

Ce poți face la bancomat, fără card

Banca Comercială Română și CEC Bank sunt ultimele care au ”intrat în hora” retragerilor de la bancomat de numerar fără card, doar contactless. Ca referință, retragerile de la bancomat reprezentau ultimul motiv pentru care oamenii mai erau nevoiți să-și ia cu ei un card fizic în momentul în care plecau de acasă, iar acum a fost desființat și acesta. În contextul în care orice card lansat în ultimii ani este contactless și poate fi înrolat în Google Play sau Apple Pay, motivele să mai ai un card fizic sunt din ce în ce mai puține, mai ales dacă ai în vedere că aproape toate dintre cele 300.000 de POS-uri aflate în circulație în România suportă, de asemenea, plăți contactless.

De cele mai multe ori, retragerile de numerar fără card pot fi efectuate doar la bancomatele băncii la care a fost emis cardul. Din acest motiv, este important de reținut că, în cazul BCR de exemplu, din cele 1800 de bancomate pe care le are în țară, doar 112 sunt compatibile cu acest sistem, dar numărul lor va crește până la 500 până la finele anului. CEC Bank are 1300 de bancomate, iar sistemul este disponibil la 550 de bancomate, cu promisiunea extinderii până la 900 în perioada următoare.

La Banca Transilvania, deși serviciul a fost lansat în vara lui 2019, momentan este disponibil în aproximativ 560 de bancomate, dintr-un total de 1800 de bancomate. Celelalte bănci care oferă retrageri de numerar contactless la bancomat sunt ING Bank, UniCredit Bank, BRD, OTP Bank.

Etichete: