Se întâmplă cu banii românilor în 2023, cu inflația, cursul euro: avertismentul experților despre ce ne așteaptă în România

Se întâmplă cu banii românilor în 2023, cu inflația, cursul euro: avertismentul experților despre ce ne așteaptă în România

Cu aproximativ o lună rămasă până la finele acestui an, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că au început deja să apară în piață previziunile pentru 2023 din punct de vedere economic. Tot fără să surprindă pe nimeni, veștile nu sunt bune pentru români.

CFA România a publicat o serie de pronosticuri pentru anul următor și nu există neapărat motive de bucurie, mai ales pentru românii care întâmpină și la această oră o problemă cu banii. Per total, lucrurile sunt simple, ne așteaptă o inflație de 10,56% anul viitor, iar cursul de schimb se va deprecia în raport cu euro până când moneda europeană va valora aproximativ 5,06 lei. În teorie, va exista și o creștere economică, dar aceasta va fi de doar 1,6% în 2023, pe când ROBOR-ul la trei luni va sări până la 8,39%. Singura parte bună, dacă vrei s-o vezi așa, este că titlurile de stat vor avea dobânzi un pic mai generoase, de peste 9,52%.

Ce-i așteaptă pe români în 2023

“Pe fondul anticipaţiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică şi-a continuat scăderea, înregistrând valori apropiate de minimele istorice, evoluţie în concordanţă cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global. În concordanţă cu scăderea încrederii în economie, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus de la 4.5% în 2022 la 1.6% în 2023.”, a explicat Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației CFA România, citat de Economica.net.

Cea mai îngrijorătoare este problema cursului EURO/RON, în contextul în care majoritatea participanților la studiu, 83%, este de părere că leul se va deprecia semnificativ în raport cu valoarea actuală. Interesante sunt și pronosticurile legate de piața imobiliară, consensul fiind că prețurile proprietăților din marile orașe se vor duce în jos, în opinia a 79% dintre chestionați. Nimeni nu a spus că vor crește, în schimb 83% au insistat pe faptul că locuințele din România sunt supraevaluate, mai ales în cazul polilor imobiliari, Cluj, București, Brașov, Constanța, Timișoara, Iași.