23 sept. 2022 | 07:30

Se întâmplă cu banii românilor în 2022 și este surprinzător: pasul important pentru economia românească, oficial

ACTUALITATE
Se întâmplă cu banii românilor în 2022 și este surprinzător: pasul important pentru economia românească, oficial

Românii stau de mult timp pe internet și, în majoritatea teritoriului, acesta este de mare viteză. Până acum, însă, acest nivel sporit de accesibilitate a online-ului nu s-a transpus sub nicio formă într-un confort psihologic sporit de a face plăți și achiziții online, pentru majoritatea utilizatorilor. Lucrurile s-au schimbat.

În această săptămână, a fost publicat cel mai recent studiu referitor la ”Sistemul bancar în percepția românilor: creditarea și incluziunea financiară a românilor”. Acesta a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), comandat de Asociația Română a Băncilor.

După cum era de așteptat, concluziile sunt interesante, în parte, datorită perioadei de pandemie, care a obligat românii să se acomodeze cu online-ul. Punctual, aproximativ 46% dintre utilizatorii români de servicii bancare fac plăți prin internet sau mobile banking, în creștere cu 70% față de situația din decembrie 2020, când procentul era doar 27%.

Românii, finanțele și internetul

Nu mai puțin de nouă din zece românii intervievați își folosesc smartphone-ul pentru accesarea serviciilor de internet / mobile banking. Doar 25% afirmă că folosesc laptopul în același scop.

Per ansamblu, se observă o accelerare a digitalizării în sistemul bancar, un aspect foarte bun pentru progresul țării. În plus, a crescut și preferința pentru plăți online și adopția pentru cashless și contactless. În tranzacțiile pe care le realizează în mod obișnuit, 4% dintre români utilizează numai cardul, 26% mai mult cardul, 34% numerarul și cardul în egală măsură, 23% mai mult numerar și 13% numai numerar, potrivit cercetării de piață IRES.

În urmă cu doar șase ani, pe teritoriul României, 94% dintre plățile retail din România se efectuau cu numerar. Comparativ cu perioada pre-pandemie, la mijlocul lui 2022, 37% dintre respondenți afirmă că folosesc mai mult cardul ca înainte, în timp ce, pentru 49%, nu s-a schimbat nimic. Un pic șocant este că 14% dintre români sunt de părere că folosesc mai mult numerar decât înainte.

Chiar și așa, în decembrie 2021, comparativ cu decembrie 2019, valoare și numărul tranzacțiilor cu cardurile emise de prestatorii de servicii au crescut cu 53,3%. În materie de carduri de credit, patru din zece români utilizează o astfel de soluție de plată. La finele anului trecut, pe teritoriul țării, existau 2,9 milioane de carduri de credit, dintr-un total de carduri de 19,6 milioane.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele