09 sept. 2022 | 06:30

Vestea bună pentru românii din străinătate: se dau până la 200.000 de lei să vii acasă. Care sunt condițiile, procedura

ACTUALITATE
Vestea bună pentru românii din străinătate: se dau până la 200.000 de lei să vii acasă. Care sunt condițiile, procedura

Autoritățile române se dau peste cap pentru a ambiționa românii din diaspora să revină pe meleaguri mioritice. În acest scop, au creat mai multe programe care s-ar putea să facă minuni.

Programul Start-Up Nation – Pilonul II Diaspora a fost prelungit. Ca referință, acesta a fost gândit pentru încuraja românii de peste graniță să revină în România pentru a-și deschide o afacere și reprezintă o inițiativă a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. Granturile care se pot acorda în acest fel sunt de până la 200.000 de lei, iar bugetul total alocat programului ajunge până la 200 de milioane. Termenul de înscriere este de 3 octombrie 2022, ora 20:00.

Cum iei bani de la stat să revii în țară

Dacă ești cetățean român aflat în afara țării și te gândești să deschizi o afacere acasă, există un program pentru asta. Intitulată Start-up Nation 2022 Pilonul II Diaspora inițiativa vine cu doar două restricții vizavi de cei care se pot califica să se bucure de fonduri:

  • cetățenii români care au avut domiciliul/rezidența în alt stat în cel puțin ultimele 12 luni până la momentul înscrierii în acest proiect (ordinul nr. 500/2016 privind documentele care atestă reședința în străinătate, publicat în Monitorul Oficial nr. 223/25 martie 2016) și care au deschis deja o afacere în România, după 1.01.2020;
  • cetățenii români care au avut domiciliul/rezidența în alt stat în cel puțin ultimele 12 luni până la momentul înscrierii în acest proiect și care vor să își deschidă o afacere în România;

Ca un ultim detaliu tehnic, pentru a te bucura de finanțarea maximă, de 200.000 de lei, firmele candidate trebuie să creeze două locuri de muncă cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată.

Dacă te tentează premisa, poți începe prin a-ți crea un cont de utilizator pe platforma online a IMM. Informațiile referitoare la accesarea acestor fonduri le găsești la următoarea adresă web, turism.gov.ro.

„Am creat un pilon distinct pentru românii din diaspora, care își pot valorifica expertiza și creativitate în țară. Asemenea cetățenilor din țară, ei pot beneficia de o sumă de bani de până la 200.000 de lei fonduri nerambursabile pentru înființarea unui proiect de business aici, acasă.

Obiectivele programului sunt corelate cu economia viitorului. Alături de stimularea înființării și dezvoltării IMM-urilor, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora și crearea de noi locuri de muncă, urmărim și susținerea inovării și a pregătirii antreprenoriale”, a explicat, recent, Nicolae Ciucă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele