Se ieftinesc benzina și motorina în România, doar pentru unii șoferi: explicația ciudată

Se ieftinesc benzina și motorina în România, doar pentru unii șoferi: explicația ciudată

În teorie, benzinăriile vor ieftini carburantul în România de la 1 iulie cu 50 de bani. În practică, s-ar putea ca respectiva măsură să fie doar un truc de marketing din partea oficialităților și doar unele benzinării să implementeze reducerea prețului.

Atât premierul României, Nicolae Ciucă, cât și purtătorul de cuvânt al Guvernului, s-au arătat foarte încurcați în momentul în care au primit întrebări pe marginea reducerii cu 50 de bani a prețului la benzină și motorină de la 1 iulie, în conformitate cu o promisiune pe care tot ei au făcut-o în urmă cu aproximativ o săptămână. Situația pare să fie la latitudinea benzinăriilor, iar realitate, în final, nu este una foarte benefică pentru români.

Unde se va ieftini benzina și motorina, de fapt, în România

„Mediul privat e liber să-și stabilească măsurile și modalitatea în care își desfășoară business-ul. În acest moment reglementarea este la nivelul Guvernului și ea va cuprinde întreg spectrul. Sincer, încă o dată, nu am discutat punctual, ce se va întâmpla la benzinăriile private”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, când a fost întrebat dacă poate garanta reducerea prețurilor la carburanți pentru toți românii, începând cu 1 iulie 2022, conform Hotnews.ro.

„Sincer nu am intrat în acest detaliu, dar vom analiza și vom veni cu răspuns în acest sens. Măsura se va concretiza într-o Ordonanță de urgență. Ca atare ea va trebui să fie aplicată.”, a adăugat premierul, nu foarte optimist.

Ca referință, cel mai probabil, pe parcursul zilei de miercuri, se va concretiza o Ordonanță de Urgență prin care se va legaliza reducerea de preț cu 50 de bani, menită să se aplice la toate benzinăriile. Din păcate, chiar și cu ordonanța, obligativitatea companiilor care activează în distribuția de benzină și motorină pe marginea acestei reduceri nu este foarte clară.

”Prudența domnului prim ministru a fost generată de efectele din alte state, nu le voi nominaliza acum, în care anumite măsuri au generat dezechilibre și nevoia de a raționaliza consumul de combustibil. Ca atare Guvernul României este preocupat să găsească echilibrul adecvat între instrumentele pe care le activează pentru a proteja populația și economia și nevoia de a respecta funcționarea unei piețe libere.

Tocmai de aceea acest mecanism, ale cărui detalii vor fi prezentate după ce el va fi aprobat în ședința de Guvern, include din perspectiva nevoii de solidarizare, o abordare integrată între Guvern care normează această măsură de protecție și benzinării, practic furnizorii de carburanți catre agenții economici și cetățeni.Ca atare, în acest sens se explică prudența premierului deoarece mecanismul concret prin care vor fi angrenați în egală măsură factorii din zona sectorului public, de reglementare, și zona pieței private respectiv furnizorii de carburanți vor avea..”, astfel a evitat să răspundă Dan Cărbunaru la întrebarea simplă legată de aplicarea unei reduceri de 50 de bani de către toate benzinăriile din România de la 1 iulie.