Cât de ieftină va fi benzina și motorina din România, comparativ cu Europa, după compensarea carburantului

Cât de ieftină va fi benzina și motorina din România, comparativ cu Europa, după compensarea carburantului
Măsurile anunțate de Guvern plasează România pe locul trei în clasamentul european al țărilor cu cei mai ieftini carburanți.

Reducerea de 50 de bani pe litru, aplicată în perioada iulie-septembrie, înseamnă, în euro, circa 10 eurocenți, așadar, aplicată la prețurile actuale, după reducere, prețul mediu din România va fi, pentru benzină, de 1,63 euro, și, pentru motorină, de aproape 1,74 euro.

Practic, România va fi a treia cea mai ieftină țară din UE în ceea ce privește prețul benzinei, după Ungaria și Slovenia, unde prețurile sunt plafonate prin decizie a Guvernulu. La motorină, la fel, va fi a treia cea mai ieftină piață din UE, după aceleași țări, și chiar ușor sub nivelul prețului mediu din Bulgaria – 1,737 euro litrul la noi, 1,74 euro litrul la ei.

Mecanismul va fi aplicat pe o perioadă de trei luni de zile

„Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se aplică direct la pompă”, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.

„Jumătate din această reducere va fi decontată de stat, printr-un mecanism care va fi stabilit între distribuitori și ministerele de resort”, a mai adăugat premierul.

„Mecanismul prin care să asigurăm stabilitatea prețurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare, pentru această perioadă, va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din aceşti bani urmând a fi asiguraţi de la bugetul de stat”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Conform mai multor surse, retailerul de carburanți își asumă, benevol, să reducă din marja sa prețul cu 25 de bani pe litru, iar în acest caz se adaugă și reducerea de 25 de bani de la stat. Compania va primi de la stat înapoi cei 25 de bani pe litru sub formă de reducere a taxelor pe care trebuie să le plătească bugetului. 25 de bani pe litru rămâne pierderea sa.

Citește și: