17 mai 2022 | 16:20

Se dau bani de la stat: dacă ai firmă la început de drum, poți beneficia de finanțare de la Start-Up Nation

ACTUALITATE
Se dau bani de la stat: dacă ai firmă la început de drum, poți beneficia de finanțare de la Start-Up Nation

Programul Start-Up Nation va fi lansat în iunie. Acest lucru înseamnă că firmele aflate la început de drum vor putea să obțină finanțare de până la 200 de mii de lei.

Programul are un buget prevăzut special și pentru românii din diaspora. Astfel, trei mii de antreprenori ar putea beneficia de fonduri prin programul Start-Up Nation de anul acesta, scrie Profit.ro. Sumele care vor fi acordate prin acest program vor fi astfel: 500 de milioane de lei pentru cei din țară și 20 de milioane de lei pentru cei din diaspora. E important de reținut că un antreprenor va putea să obțină cel mult 200 de mii de lei și va trebui să contribuie cu 5% investiție proprie.

Start-Up Nation se lansează în iunie

Programul s-a amânat de mai multe ori. Scuza autorităților a fost că au alte programe au devenit prioritare.

“Va exista un pachet obligatoriu de 5 mii de euro pachet de digitalizare, practic sume care vor fi folosite în acest scop. Va fi un punctaj suplimentar pentru acele investiții în componenta verde – în panouri fotovoltaice sau alte măsuri de genul acesta”, a spus Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Anteprenoriatului și Turismului.

De asemenea, față de ceilalți ani, când antreprenorii care promiteau că fac multe angajări erau favorizați la obținerea fondurilor nerambursabile, acum se schimbă tehnica: contează cel mai mult domeniul de activitate. Adică, producție, industrii creative până la IT și comerț.

“O florărie este un business foarte greu, mai ales acum, în acest moment nu aș recomanda, pentru că sunt întârzieri foarte mari la transporturile de flori, aș inclina spre aranjamente florate. Cât să investim la început? Un 5 mii de lei, un 10 mii de lei un capital”, a spus Alinda Bănică, consultant de business, citată de Profit.

Programul Start-Up Nation a a pornit cu mare fast. Statul promitea în 2018 că beneficiarii programului vor primi ajutoare pentru a înființa afaceri și pentru a crea, astfel, locuri de muncă.