Bâlbâială la programul Start-Up Nation: statul promite abia acum banii, dar nu pentru toată lumea

Bâlbâială la programul Start-Up Nation: statul promite abia acum banii, dar nu pentru toată lumea

În urmă cu trei ani, statul promitea marea cu sarea odată cu demararea programului Start-Up Nation. Doar că lucrurile s-au schimbat între timp.

Programul Start-Up Nationa a pornit cu mare fast. Statul promitea în 2018 că beneficiarii programului vor primi ajutoare pentru a înființa afaceri și pentru a crea, astfel, locuri de muncă. Doar că plățile se fac abia acum, la distanță de doi ani.

Ministerul Economiei recunoaște că abia acum a reluat plata fondurilor nerambursabile restante, de maximum 200.000 de lei fiecare, către beneficiarii vechiului program Start-Up Nation 2018-2019. Pune condiții și, între altele, dă vina pe greaua moștenire.

Bâlbâială pe programul Start-Up Nation

Ministerul susține că firmele solicitante vor primi banii doar dacă demonstrează că au creat locurile de muncă pe care le-au promis în planurile de afaceri. Iar unele plăți s-au făcut.

Din 29 martie 2021 până pe 2 aprilie Ministerul Economiei a plătit 422 de deconturi restante, în valoare totală de 82,1 milioane lei. Doar că încă mai există peste 4.000 de firme așteaptă să li se deconteze cheltuielile din proiectele Start-Up Nation 2018-2019.

Bugetul alocat în anul 2021 pentru plățile Start-Up Nation este de 642 milioane de lei, sub necesarul de  857 milioane lei care era înregistrat la începutul anului.

Plățile au fost făcute în ordinea deconturilor care au întrunit toate condițiile de eligibilitate și au prezentat documentația completă, în limita deschiderilor bugetare disponibile până la acest moment, arată Ministerul Economiei.

Ce spune actualul ministru

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului „face apel la beneficiarii care au depus documenția spre decontare să transmită cu celeritate către agențiile teritoriale răspunsurile la solicitările de clarificari privind crearea locurilor de muncă. Plățile se pot efectua doar dacă beneficiarii demonstrează crearea locurilor de muncă”.

„Am început și plățile pentru programul Start-Up Nation. Subliniez că e vorba de o măsură de ajutor a statului român, care s-a făcut după ureche și astfel s-a ajuns la situația în care plățile sunt întârziate cu mai bine de 2 ani. Am decis să plătim datoriile celorlalte guvernări, care în loc să trateze just o măsură pentru antreprenoriat, doar au mimat deschiderea către mediul de afaceri, în scopuri pur de imagine politică. Continuăm să plătim promisiunile statului către mediul de afaceri” – a scris pe Facebook ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

Ediția a doua a programului Start-Up Nation, în care se fac aceste plăți, a demarat în decembrie 2018. La acea vreme, peste 33.000 de firme s-au înscris în program. Dintre acestea, aproape 10.000 de firme s-au calificat la finanțare.

Guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria au tot amânat alocarea banilor și, pe românește spus, beneficiarii au fost duși cu zăhărelul. A venit apoi pandemia și mulți dintre cei declarați câștigători au pus lacătul pe ușă sau n-au mai reușit să facă angajările la care s-au asumat. A fost greu și să păstreze personalul pe care-l aveau.