Se dau 500 de lei de la stat pentru încălzire: cum primești ajutorul de la stat, care sunt documentele, procedura

Se dau 500 de lei de la stat pentru încălzire: cum primești ajutorul de la stat, care sunt documentele, procedura

Autoritățile române încearcă să întindă o mână de ajutor românilor care nu-și mai permit să facă față scumpirilor din sectorul energetic, pentru ca aceștia să nu rămână în frig pe parcursul iernii. Cea mai recentă practică în acest sens poartă numele de ajutorul de încălzire și se reflectă în 500 de lei de la stat.

În mod previzibil, ajutorul de la stat pentru încălzire în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023 nu este pentru toată lumea. Pentru a te bucura de cei 500 de lei pe lună, trebuie să depui o cerere până la data de 15 octombrie 2022. În teorie, banii vor ajunge la persoanele care se încadrează în definiția ”consumatorului vulnerabil”, așa cum a fost definit anul trecut într-o nouă lege.

Ce trebuie să faci ca să primești ajutorul de încălzire, banii de la stat

Conform prevederilor legislative în vigoare, ajutorul de încălzire se acordă pe baza unei cereri și declarații pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat. Modelul acestui document îl poți vedea și descărca de mai jos. După completare, documentul se depune individual, prin asociațiile de proprietari sau locatari, la primăria localității de domiciliu, până la data de 15 octombrie.

Este important de reținut că acest ajutor financiar din partea statului român este dedicat consumatorilor vulnerabili independent de sistemul de încălzire utilizat. Nu contează dacă te încălzești cu gaz, cu curent, cu lemne sau peleți. După depunerea cererii pentru ajutorul de încălzire, stabilirea dreptului se se face prin dispoziție a primarului din localitate, după cum urmează:

– începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;

model cerere ajutor încălzire de la stat