Se dau 3000 de lei de la stat acestor români: un altfel de program Rabla, nici nu trebuie să-ți iei mașină nouă

Se dau 3000 de lei de la stat acestor români: un altfel de program Rabla, nici nu trebuie să-ți iei mașină nouă

Știi mașina aia veche din fața blocului sau din curte, aia care nici măcar nu mai pornește de vreo zece ani? Statul român vrea să-ți dea bani pe ea, vreo 3000 de lei, iar scopul este unul cât se poate de nobil.

Prin PNRR, România s-a angajat în fața Uniunii Europene că va elimina de pe străzi aproximativ 250.000 de mașini cu o vechime de peste 15 ani, poluante. Din acest motiv, Ministerul Mediului lucrează pe mai multe fronturi pentru a găsi o soluție eficientă de a materializa această obligație. O variantă ar fi introducerea unei noi taxe auto, iar aceea probabil că se va materializa anul viitor, în 2023. A doua are legătură cu luarea rablelor de pe străzi contra cost. Fără să fii obligat să îți cumperi o mașină nouă, autoritățile române lucrează la un proiect prin care oferă 3000 de lei pentru mașinile vechi.

Se dau bani buni pentru mașini vechi și foarte vechi

Dacă ai o mașină mai veche de 15 ani, ai mari șanse să primești 3000 de lei pe ea, dar suma poate fi mai mică sau mai mare, în funcție de posibilitățile administrațiilor locale. Inițiativa vine de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) în parteneriat cu autoritățile locale și se traduce printr-un program complementar Rabla. Mașinile vor ajunge la fier vechi, iar proprietarul se va bucura de o sumă de bani exact așa cum crede de cuviință, fără vreo obligație adițională.

Noul program nu a intrat încă în vigoare, dar se află pe ultima sută de metri. AFM în colaborare cu Ministerul Mediului speră să definitiveze particularitățile în zilele următoare. Ideea este departe de a fi nouă, chiar și pentru români. Mecanismul detaliat de oficiali este de fapt o extindere a unui program introdus în urmă cu ceva timp în Sfântu Gheorghe. Rămâne să vedem dacă, pe termen lung, această soluție va funcționa mai bine sau mai puțin bine decât Rabla în a convinge românii să renunțe la rable.

Citește și: