01 mart. 2022 | 09:41

Schimbarea pentru toți românii care vor să-și vândă mașina: ce document devine obligatoriu în România, nu exista până acum

ACTUALITATE
Schimbarea pentru toți românii care vor să-și vândă mașina: ce document devine obligatoriu în România, nu exista până acum

Procesul de vânzare al unui autovehicul nu a fost niciodată foarte facil și eficient în România, iar autoritățile s-au gândit să mai introducă un document în ecuație. Este vorba de un certificat intitulat RAR Auto-Pass.

În cazul în care nou proiect va fi adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului, vânzarea unui vehicul rutier cu cel mult opt locuri pe scaune, înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piața din România, va implica un nou document. Vânzătorul va fi obligat să remită cumpărătorului un certificat RAR Auto-Pass. Acesta va fi valabil pentru 60 de zile de la eliberare și pentru o singură vânzare sau cumpărare.

Cum vinzi mașina în România, de acum înainte

O nouă măsură legată de comercializarea autoturismelor este introdusă într-o propunere legislativă ce urmează să fie supusă votului Parlamentului. Aceasta introduce noi reglementări la certificarea istoricului vehiculelor rutiere utilizatea în vederea înmatriculării acestora în România. Scopul principal al modificări ține de prevenirea vânzării de mașini cu kilometrajul dat înapoi.

Conform proiectului avizat, RAR va elibera contra cost, la cerere, deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune – autoturisme, un certificat denumit ”RAR Auto-Pass”.

Noul certificat pe care îl vei plăti din poziția de vânzător va include informații existente în registru cu privire la istoricul citirii odometrului, implicarea vehicului rutier într-un eveniment care a produs avarii grave la mecanismul de direcție, instalația de frânare sau la structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului. Același act va include și o referință, dacă este cazul, la neprezentarea vehicului rutier în cadrul unei campanii de rechemare a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România.

Conform proiectului legislativ, certificatul RAR Auto-Pass este valabil pentru o singură înmatriculare sau înregistrare și nu pentru o perioadă de mai mult de 60 de zile de la data eliberării acestuia.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele