Investiția unui gigant nemțesc în România, de miliarde: vine cu locuri de muncă bine plătite într-un domeniu de viitor

Investiția unui gigant nemțesc în România, de miliarde: vine cu locuri de muncă bine plătite într-un domeniu de viitor

România continuă să fie ținta mai multor investiții strategice de miliarde din partea unor giganți occidentali. Cea mai recentă vizează segmentul de e-mobility, baterii pentru mașini electrice.

Varta este prezentă pe piața din România încă din 2014. Printr-o fabrică la Brașov, și-a adus în țara noastră divizia de Microbattery. Acum, gigantul nemțesc a confirmat că se va extinde pe piața autohtonă și cu filiala de e-mobility. Practic, tocmai a fost confirmată o investiție strategică de aproximativ un miliard de euro într-o unitate de producție pentru baterii destinate mașinilor electrice.

Varta se extinde în România: un nou centru de producție, locuri muncă, investiții

Germanii de la Varta se extind în România cu subsidiara diviziei Petrix. Aceasta din urmă a fost lansată în luna februarie a acestui an ca o nouă filială pentru bateriile e-car. Ca referință, anunțul referitor la Petrix a venit la scurt timp după prezentarea noii celule de baterii intitulată V4Drive, special pentru vehicule electrice.

Ca o scurtă istorie, Pertrix V, noua divizie a Varta, face o referință la trecutul gigantului, la vremea când compania AFA – Varta de astăzi – fondată în 1887, a preluat, în 1926, firma Pertrix Chemische Fabrik Aktiengesellschaft din Hamburg. Aceasta din urmă a dezvoltat prima baterie uscată capabilă de depozitare, conform Profit.ro.

La nivel local, Varta s-a bucurat în 2020 de afaceri în valoare de 406,9 milioane de lei, cu un profit net de 19,2 milioane de lei, rezultat din aproape 450 de angajați. La nivel global, afacerile grupului german au gravitat în jurul cifrei de un miliard de euro.

Anunțul de acum vine la aproximativ o lună după o vizită în România a oficialilor companiei care, la acea vreme, a fost anunțată cu surle și trâmbițe de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. „Am primit azi delegația grupului Varta. Compania vizează România ca locație pentru o investiție strategică de 1 miliard de euro într-o nouă unitate de producție baterii pentru mașini electrice. Am setat cadrul opțiunilor potențiale pentru finanțarea din fonduri europene pentru anumite componente ale investiției. Unitatea se va baza pe tehnologii înalte și pe forță de muncă bine pregătită și competitivă. Echipa Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene va oferi taskforce-ului coordonat de Ministerul Economiei tot suportul posibil care să faciliteze decizia investitorului de a opta pentru România”, a afirmat la acea vreme Roxana Mânzatu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citește și: