S-a întâmplat cu prețul la benzină și motorină, peste weekend: ne afectează pe toți

S-a întâmplat cu prețul la benzină și motorină, peste weekend: ne afectează pe toți

Când vine vorba de prețul la carburant, săptămâna trecută a venit cu mai multe vești bune pentru șoferii români. Din păcate, peste weekend, lucrurile au luat o turnură în direcția cealaltă, iar realitatea din piață va avea urmări rapide.

Veștile bune nu par deloc să se țină lanț pentru șoferii români de mașini pe benzină și motorină. După câteva zile în care prețurile s-au dus în jos pe parcursul săptămânii trecute, weekendul a venit din nou cu vești proaste, alimentate în parte de practicile OMV Petrom, dar și Socar. Nu a ajutat nici faptul că petrolul Brent s-a apreciat cu peste 11%.

S-a scumpit motorina, dar nici benzina nu ”arată bine”

Peste weekend, OMV Petrom a scumpit cu 5 bani prețul motorinei, atât la stațiile Petrom, cât și la cele OMV. Scumpirile s-au resimțit și în lanțul de benzinării Socar, dar acolo au fost chiar mai mari, 9 bani pe litru.

În consecință, duminică seară găseai motorină la stațiile Petrom din București cu 7,85 lei pe litru, după ce scăzuse la 7,8 lei pe parcursul săptămânii și după cei aproape 8 lei stabiliți acum zece zile, când s-a instaurat panica în toată România.

În mod aproape suspect, prețul benzinei standard comercializată la cele mai ieftine stații Petrom a rămas neschimbat, aproximativ 7,6 lei pe litru. OMV Petrom a scumpit, tot cu 5 bani/l, și motorina din stațiile OMV. Vineri, motorina OMV Diesel putea fi cumpărată la un preț cuprins între 8,06-8,21 lei/l, în timp ce duminică aceasta ajunsese la un preț de 8,11-8,26 lei/l. Prețul benzinei MAX MOTION 95 a rămas neschimbat, fiind cuprins între 7,8 și 7,99 lei/l, în funcție de stație.

La Socar, benzina a rămas de asemenea neschimbată, în timp ce motorina a sărit în weekend de la 7,8 lei până la 7,89 lei. La celelalte companii, prețurile s-au menținut de la începutul și până la finalul weekendului. Asta însă că Lukoil vindea duminică benzina standard cu 7,71-7,76 lei/l, iar motorina standard cu 7,91-7,94 lei/l, în timp ce MOL comercializa benzina cu 7,74-7,99 lei/l, respectiv motorina cu 7,98-8,06 lei/l.

Una peste alta, trendul de la începutul anului se menține îngrijorător pentru carburanți. Discutăm de o creștere de aproximativ 45% pentru petrolul Brent și aproximativ 25% pentru carburanți.