Cea mai bună veste a dimineții pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină: se întâmplă la pompă ieftinirea

Cea mai bună veste a dimineții pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină: se întâmplă la pompă ieftinirea

După panica de acum o săptămână și zvonurile că benzina și motorina vor ajunge la 11 lei, situația s-a schimbat radical acum, iar prețurile la carburant merg în direcția diametral opusă.

Pentru a doua zi consecutiv, pe teritoriul României, prețurile la carburant au scăzut la liderul pieței de distribuție a combustibilului de la noi. Partea bună este că diferențele încep să se simtă destul de bine, atât la benzină, cât și la motorină, este vorba de cel puțin 10 bani pe litru.

Ce s-a întâmplat cu prețul la benzină, dar la motorină

Prețul la benzină standard în Brașov este azi de 7,84 lei la Petrom. În București s-ar putea să o găsești chiar și la 7,83 lei, în funcție de zonă. Diferența este de 10 bani de ieri până azi, în timp ce prețul motorinei a scăzut și el cu zece bani până la 7,88 lei în București și 7,89 lei în Brașov.

Aceasta este a doua ieftinire succesivă operată de compania petrolieră, după prima ieftinire de ieri, cu mențiunea că aceea a fost însă de doar cinci bani pe litru. Acestea ieftiniri vin după o scumpire accentuată care a avut loc săptămâna trecută, când, în mod neuzual pentru Petrom, prețurile au crescut brusc, cu de la o zi, la alta, cu 45 de bani pe litru la benzină și cu 32 de bani pe litru la motorină. Fenomenul a fost și mai ciudat având în vedere condițiile în care, în România, prețurile au fost ținute mai multă vreme sub un oarecare control.

Ca referință, este important de reținut că prețurile carburanților depind de doi mari factori, cotațiile internaționale pentru produsele petroliere din regiunea geografică apropiată (Platt`s Med pentru România) și politica de taxare a statului român. La acestea se mai adaugă costurile logistice și operaționale la nivelul salarizării. Dincolo de detaliile de fond, prețul pentru un baril de petrol gravitează la această oră în jurul a sub 100 de dolari, în timp ce acum o săptămână discutam de 130 de dolari.