Rușii au lovit un rezervor de acid azotic în Lugansk. Oamenii sunt sfătuiți să se izoleze în case

Rușii au lovit un rezervor de acid azotic în Lugansk. Oamenii sunt sfătuiți să se izoleze în case

Alertă în regiunea Lugansk! Rușii au bombardat un rezervor de acid azotic, locuitorii fiind sfătuiți să închidă urgent ferestrele și ușile. Șeful Administrației militare regionale din Luhansk, Serhiy Haidai, i-a îndemnat, totodată, pe oameni să nu părăsească incinta. „Pregătiți măști de protecție pentru față îmbibate în soluție de sodă!“, a mai spus el. Ultimele detalii, în continuare.

Forțele ruse au bombardat un rezervor de acid azotic din Lugansk

Trupele lui Vladimir Putin au lovit un rezervor de acid azotic în orașul Rubijne, din regiunea Lugansk, a anunțat șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, Serhii Haidai. Acesta le-a cerut locuitilor să nu părăsească adăposturile anti-bombe, dar și să închidă ușile și ferestrele.

„În Rubizhne, au lovit un rezervor cu acid azotic Urgent! Nu părăsiți adăposturile! Dacă sunteți în interior, închideți ușile și ferestrele!“, a scris Haidai pe Facebook.

„Este mai bine să aşteptaţi înăuntru, acest acid se va descompune după ploaie. Dar nimeni nu ştie când va ploua. Aşa că vă rugăm să urmăriţi acest nor roz şi, dacă se mişcă spre dumneavoastră, vă rugăm să vă ascundeţi înăuntru şi să aşteptaţi. A fost un atac direct în rezervor“, se arată într-un comunicat.

Atunci când este inhalat, înghițit și intră în contact cu pielea și mucoasele, acidul azotiv devine periculos. Potrivit șefului Administrației militare regionale din Luhansk, vaporii de acid irită tractul respirator.

Citește și: Ce îi așteaptă pe ucraineni, după ce trupele ruse s-au retras din estul țării. Care ar fi următoarea țintă

Oamenii din zonă au primit instrucțiuni de prim ajutor

De asemenea, substanța poate provoca bronșită, bronșiolită ușoară, amețeli, somnolență, iar în cel mai rău caz, otrăvirea cu acid azotic duce la edem pulmonar. Drept urmare, Haidai le-a recomandat locuitorilor din Rubijne să folosească măști de gaze.

„Pregătiți măști de protecție pentru față îmbibate în soluție de sodă! Când este aplicat local pe ochi, acidul azotic provoacă leziuni grave, până la necroza corneei și a conjunctivei, ducând la pierderea vederii“, a mai notat acesta.

Locuitorii au primit și instrucțiuni de prim ajutor: „Dacă acidul azotic intră în ochi, clătiți-i cu apă curentă timp de 10-30 de minute. În caz de contact cu pielea, spălați suprafața afectată cu apă, adăugând bicarbonat de sodiu și săpun. În cazul în care acidul azotic este înghițit, beți multă apă“.

„Urmați direcția vântului! Așteptăm cu nerăbdare ploaia, ne va ajuta! Țineți legătura! Urmăriți alertele de informare!“, a mai spus Serhii Haidai.

Atacul a avut loc în contextul în care rușii au anunţat că îşi mută atenţia către zona de est a Ucrainei, în urma retragerii lor din jurul Kievului şi din nordul ţării.

Citește și: