26 mart. 2022 | 10:56

Rusia vrea, în mod deliberat, să provoace foamete în Ucraina. Vizează stocurile alimentare, spune Comisia Europeană

ULTIMA ORĂ
Rusia vrea, în mod deliberat, să provoace foamete în Ucraina. Vizează stocurile alimentare, spune Comisia Europeană

Comisia Europeană dorește să producă mai multe alimente pentru a răspunde la perturbările cauzate de războiul din Ucraina. În propunerile prezentate miercuri de Bruxelles, instituția a subliniat că aprovizionarea nu este amenințată în UE, dar sunt necesare răspunsuri pe termen scurt și mediu pentru a evita orice penurie.

Rusia vizează stocurile de alimente ale Ucrainei

Potrivit lui Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură, ar trebui extinse zonele de producție.

„Deschidem posibilitatea de a folosi terenurile agricole care au fost excluse din producție din cauza obligației de ecologizare pe care o avem în cadrul politicii agricole comune”, a declarat Wojciechowski. „Este vorba despre cele patru milioane de hectare, suprafața din zona de concentrare ecologică, terenurile în paragină care sunt retrase din circuitul agricol. Aceste terenuri pot fi folosite pentru producția agricolă, pentru producția de alimente și furaje.”

Rusia vrea să înfometeze Ucraina

Comisia propune, de asemenea, fonduri în valoare totală de 500 de milioane de euro pentru a ajuta producătorii. De asemenea, sugerează acordarea de avansuri la plățile directe și oferirea unei mai mari flexibilități în ceea ce privește importurile de produse destinate hranei pentru animale.

Uniunea Europeană acuză Rusia că încearcă în mod deliberat să provoace foamete.

„Aș dori să subliniez faptul că Rusia pare să vizeze și să distrugă în mod deliberat stocurile de alimente și depozitele de alimente ale Ucrainei”, a declarat miercuri Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene.

De asemenea, Comisia propune un program de ajutor de urgență în valoare de 330 de milioane de euro pentru ucraineni, pentru a asigura accesul la bunuri și servicii de bază.