Rusia se pregătește de acțiuni în justiție. Țara este la un pas de incapacitate de plată

Rusia se pregătește de acțiuni în justiție. Țara este la un pas de incapacitate de plată

Rusia va acţiona în justiţie dacă Occidentul încearcă să-l forţeze să nu plătească datoria suverană, a declarat luni ministrul de Finanţe Anton Siluanov pentru ziarul pro-Kremlin Izvestia, ascuţind tonul Moscovei în lupta sa financiară cu Occidentul, relatează Reuters.

Rusia, gata de acțiuni în justiție

„Desigur că vom da în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura că investitorii își primesc plățile. Vom prezenta în instanță facturile care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât și în ruble. Nu va fi un proces ușor. Va trebui să ne dovedim foarte activ cazul, în ciuda tuturor dificultăților”, a declarat Siluanov ziarului într-un interviu.

Siluanov nu a detaliat opțiunile legale ale Rusiei.

Rusia se confruntă cu primul său default suveran extern din mai bine de un secol după ce a făcut aranjamente pentru a rambursa obligațiunile internaționale în ruble la începutul acestei săptămâni, chiar dacă plata era datorată în dolari americani.

Săptămâna trecută, Siluanov a spus că Rusia va face tot posibilul pentru a se asigura că creditorii săi sunt plătiți.

„Rusia a încercat cu bună-credință să plătească creditorii externi. Cu toate acestea, politica deliberată a țărilor occidentale este de a crea artificial un implicit creat de om prin toate mijloacele”, a spus Siluanov luni.

Siluanov a spus că pasivele externe ale Rusiei se ridică la aproximativ 20% din datoria publică totală, care se ridică la aproximativ 21 de trilioane de ruble (261,7 miliarde de dolari). Dintre acestea, aproximativ 4,5-4,7 trilioane de ruble au fost datorii externe.

Rusia nu a intrat în incapacitate de plată a datoriilor sale externe de după revoluția din 1917, dar obligațiunile sale au apărut acum ca un punct de aprindere în lupta sa economică cu țările occidentale.

Un default a fost de neimaginat până de curând, Rusia fiind evaluată drept investițional în perioada de până la invazia sa din 24 februarie a Ucrainei, pe care Moscova o numește „operație militară specială” și care s-a intensificat duminică în estul Ucrainei.

„Dacă se poartă un război economic și financiar împotriva țării noastre, suntem forțați să reacționăm, în timp ce ne îndeplinim toate obligațiile. Dacă nu avem voie să o facem în valută străină, o facem în ruble”, a spus Siluanov.

Președintele rus Vladimir Putin are un nou general care supraveghează războiul său din Ucraina, iar comandanții săi militari semnalează o nouă fază a războiului: un efort total de a lua și menține părțile din regiunea Donbas a Ucrainei încă sub controlul Ucrainei.

Ucrainenii par să accepte această amenințare la valoarea nominală. În regiunile din estul Donețk și Lugansk, oficialii locali au cerut multor comunități să evacueze, deschizând coridoare umanitare pentru ca civilii să plece în părți mai sigure ale Ucrainei.

În nord-estul regiunii Harkov, autoritățile evacuează orașele Barvinkove și Lozova. La Dnipro, o capitală regională din centrul-estul Ucrainei, primarul, Boris Filatov, a cerut ca femeile, copiii și bătrânii să plece.

„Situația se încălzește treptat în Donbas și înțelegem că aprilie va fi destul de cald. Prin urmare, o cerere uriașă: toți cei care au oportunitatea (așa cum am spus în repetate rânduri) să plece, în primul rând, acest lucru se aplică femeilor, copiilor și persoanelor în vârstă care nu sunt implicate în munca de infrastructură critică”, a spus recent Filatov.

Citește și: