08 apr. 2022 | 13:23

Vladimir Putin a apărut la înmormântarea lui Jirinovski. Liderul rus s-a închinat lângă sicriu VIDEO

ULTIMA ORĂ
Vladimir Putin a apărut la înmormântarea lui Jirinovski. Liderul rus s-a închinat lângă sicriu VIDEO

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a avut o foarte rară ieșire în publice, când a participat la funeraliile lui Vladimir Jirinosvski, un lider politic apropiat al președintelui rus. Liderul de la Kremlin a depus un buchet de trandafiri roșii și s-a închinat în fața sicriului lui Jirinovski.

Apariție rară a lui Vladimir Putin, la înmormântarea lui Jirinovski

Liderul formaţiunii naţionaliste Partidul Liberal Democrat din Rusia (PLDR), Vladimir Jirinovski, a decedat în cursul zilei de marți.

Vladimir Jirinovski, care a murit la vârsta de 75 de ani, după ce a suferit de Covid-19, a fost un politician rus ultra-naționalist care a folosit un limbaj și un comportament neadecvat pentru a-și cultiva imaginea de bufon de curte autorizat în parlamentul rus, unde a ocupat un scaun pentru aproape 30 de ani. Un admirator al lui Donald Trump, Jirinovski l-a depășit pe Trump cu invective homofobe și rasiste și insulte sexuale împotriva politicienilor proeminenți.

El a împărtășit disprețul față de Ucraina și alte foste republici sovietice care au devenit semnul distinctiv al președintelui rus, Vladimir Putin. În 2014, la scurt timp după ce președintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost răsturnat de o lovitură de stat naționalistă pro-occidentală, Jirinovski a numit toate femeile ucrainene „nimfomane” și i-a îndemnat pe doi dintre consilierii săi să „violeze cu violență” o jurnalistă rusă însărcinată.

Doi ani mai târziu l-a amenințat pe fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, care devenise guvernator al orașului ucrainean Odesa. „Vom împușca pe toți guvernatorii voștri, începând cu Saakașvili, apoi le va fi frică. Și va fi o situație diferită în Europa și Ucraina. Să țintim spre Berlin, Bruxelles, Londra și Washington”, a spus acesta.

Mama lui, Alexandra Pavlovna (născută Makarova), era de origine rusă din regiunea Mordovia. Cuplul s-a despărțit când Vladimir era încă un copil, iar în 1949 tatăl său a emigrat în Israel, unde a lucrat ca agronom. Vladimir a luat apoi numele de familie al primului soț al mamei sale, Andrei Vasilievich Zhirinovsky, care murise cu puțin peste un an înainte de a se căsători cu Eidelshtein.

De ce a fost ales să conducă noul Partid Liberal Democrat din Rusia nu s-a aflat niciodată. El a minimalizat originea sa evreiască, spunând jurnaliştilor zâmbind: „Mama mea era rusă, iar tatăl meu era avocat”, și s-a descris ca fiind un creștin ortodox.

Părerile sale despre politica externă au fost concepute pentru a șoca. Le-a subliniat într-o carte din 1995, The Last Break Southward.

„Rusia ar trebui să-și extindă aria până la țărmurile Oceanului Indian și al Mediteranei. Rusia va conduce spațiul de la Kabul la Istanbul. Aceasta este într-adevăr soluția pentru salvarea națiunii ruse”, a scris acesta.

Ulterior, el a susținut confiscarea forțată SUA din Alaska, care avea să devină „un loc grozav pentru a-i pune pe ucraineni”. El a cerut etnicilor ruși să se desprindă de Estonia și Letonia și a recomandat folosirea armelor nucleare tactice împotriva Ceceniei.

În ultimii 25 de ani din viața lui, puțini oameni l-au luat în serios odată ce a fost clar că nu va fi niciodată numit ministru al guvernului. A fost căsătorit cu Galina Lebedeva, având trei copii, Igor, Oleg și Anastasia.