Rusia șantajează țările „inamice”: „Vom furniza alimente și recolte doar prietenilor noștri”

Rusia șantajează țările „inamice”: „Vom furniza alimente și recolte doar prietenilor noștri”

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate (SS) al Federației Ruse, a mărturisit faptul că Rusia va furniza alimente numai țărilor „prietene”. Această măsură extremă a Moscovei vine după ce Occidentul a aplicat o serie de măsuri economice împotriva Moscovei, după invadarea Ucrainei.

Rusia a trecut la șantajul țările inamice

„Îmi amintesc că în copilărie URSS a cumpărat cereale din Canada. Era ciudat. Astăzi imaginea este destul de diferită: Rusia este cel mai mare producător de cereale, alături de India și China. Și în ultimii ani, cel mai mare exportator de grâu.

S-a întâmplat că securitatea alimentară a multor țări depinde de proviziile noastre. Se dovedește că mâncarea noastră este arma noastră liniștită. Liniște, dar de rău augur. Și dacă cineva nu știe sau a uitat, atunci exportul produselor noastre agricole depășește exportul de arme – s-a ridicat la peste 37 de miliarde de dolari anul trecut.

Ținând cont de totalul sancțiunilor impuse împotriva noastră de țările occidentale, voi sublinia câteva puncte simple, dar importante, referitoare la securitatea alimentară a Rusiei.

Primul. Produsele rusești diverse și delicioase sunt suficiente pentru a satisface pe deplin nevoile noastre interne. Al doilea. Prioritatea în aprovizionarea cu alimente este piața noastră internă. Și controlul prețurilor. În același timp, statul va continua acordarea de asistență pe scară largă și sistematică fermierilor.

Al treilea. Vom furniza alimente și recolte doar prietenilor noștri (din fericire avem o mulțime, și nu sunt deloc în Europa și nici în America de Nord). Vom vinde atât în ruble, cât și pentru moneda lor națională în proporții convenite.

Al patrulea. Nu vom furniza produsele noastre și produsele agricole inamicilor noștri. Și nu vom cumpăra nimic de la ei (deși nu am cumpărat nimic din 2014, dar lista produselor interzise la import poate fi extinsă în continuare)”, a spus Medvedev pe contul său de Telegram.

Secretarul de stat american Antony Blinken a spus în decursul zilelor trecute că tensiunile din jurul Ucrainei au creat probleme alimentare și energetice în întreaga lume. Conform lui Blinken, impactul situației din Ucraina „este resimțit peste tot în lume. Din cauza agresiunii ruse, avem probleme cu aprovizionarea cu alimente, deoarece este în joc exportul de produse agricole”, a declarat șeful Departamentului de Stat.