Președinta Parlamentului European merge la Kiev, în ciuda situației grave din capitala Ucrainei

Președinta Parlamentului European merge la Kiev, în ciuda situației grave din capitala Ucrainei

Roberta Metsola, președintele maltez al Parlamentului European, a declarat joi seară pe Twitter că este „în drum spre Kiev”. „Sunt în drum spre Kiev”, a scris ea în engleză și ucraineană, cu un steag ucrainean și un hashtag de sprijin pentru țara invadată și o fotografie în care o vedem îmbrăcată într-o jachetă în fața a ceea ce pare a fi un vagon de tren.

Președinta Parlamentului European, în vizită la Kiev

Metsola, aleasă președinte al Parlamentului European pe 18 ianuarie, nu a adăugat detalii. Ajunsă la destinație, ea avea să fie primul lider al unei instituții europene care va vizita capitala ucrainei de la începutul invaziei ruse.

Înaintea ei, trei prim-miniștri polonez, ceh și sloven au călătorit deja la Kiev pe 15 martie pentru a-și manifesta solidaritatea cu Ucraina.

Polonezul Mateusz Morawiecki, cehul Petr Fiala și slovenul Janez Jansa, însoțiți de vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu premierul său Denys Chmygal.

Joi, Rusia a anunțat că va interzice intrarea pe teritoriul său pentru liderii europeni și pentru majoritatea europarlamentarilor, ca răspuns la măsurile punitive care vizează Moscova. Diplomația rusă nu a publicat lista persoanelor vizate, dar a declarat că a informat reprezentanța europeană la Moscova despre această măsură.

„Invit toți prietenii Ucrainei să viziteze Kievul. Aici poate fi periculos. Pentru că cerul nostru nu este încă închis pentru rachete și avioane rusești”, a spus Zelenski într-un videoclip postat pe rețelele de socializare.

Zelenski înlătură doi generali ucraineni de top și spune că nu are „timp să se ocupe de toți trădătorii”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a îndepărtat doi generali ucraineni de rang înalt, numindu-i „antieroi” în discursul său de noapte postat joi seară pe rețelele de socializare.

„Astăzi s-a luat o altă decizie în ceea ce privește antieroii. Acum nu am timp să mă ocup de toți trădătorii. Dar treptat toți vor fi pedepsiți”, a spus el, potrivit CNN.

Generalii, fostul șef al Departamentului principal de securitate internă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Naumov Andriy Olehovych, și fostul șef al Biroului Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Herson, Kryvoruchko Serhiy Oleksandrovych, au fost eliminați din rang.

„Acei militari din rândul ofițerilor superiori care nu au decis unde se află patria lor, care încalcă jurământul militar de credință față de poporul ucrainean în ceea ce privește protecția statului nostru, libertatea și independența acestuia, vor fi inevitabil lipsiți de gradele militare de rang înalt. . Generalii întâmplători nu au locul aici!” spuse Zelenski.

Citește și: