Rusia restricționează accesul în Georgia. Mii de ruși au făcut cozi la graniță pentru a fugi de recrutare

Rusia restricționează accesul în Georgia. Mii de ruși au făcut cozi la graniță pentru a fugi de recrutare

Autoritățile din Osetia de Nord au ordonat miercuri restricționarea călătoriilor cu mașina în republica rusă vecină cu Georgia, după ce zeci de mii de persoane au fugit peste graniță pentru a scăpa de campania de mobilizare a Kremlinului.

Acces restrâns al rușilor în Georgia

Șeful Osetiei de Nord, Serghei Menyaylo, a scris pe Telegram că a plasat mica regiune muntoasă în „alertă maximă” și a ordonat „restricționarea intrării mașinilor”.

Cozi uriașe de ruși (majoritatea bărbați cu vârsta potrivită pentru înrolare) s-au format la granița cu Georgia de când președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea, la 21 septembrie, pentru a susține forțele Moscovei în Ucraina.

Menyaylo a declarat că intrarea pentru vehiculele de pasageri va fi restricționată – în afară de mașinile înregistrate în Osetia de Nord, în republica separatistă vecină pro-Kremlin Osetia de Sud sau în Georgia.

Rușii nu vor să plece în Ucraina, la război

La punctul de trecere a frontierei Verkhny Lars cu Georgia s-au format cozi de mii de ruși care au încercat să treacă granița.

Restricțiile impuse de Osetia de Nord vin pe fondul temerilor tot mai mari privind interdicțiile de călătorie și posibilele închideri ale frontierei, existând deja rapoarte conform cărora unii bărbați au fost refuzați de polițiștii de frontieră ruși.

În cursul zilei de miercuri, Moscova a declarat că nu va înmâna pașapoarte persoanelor care au fost mobilizate de armată.

Zeci de mii de ruși s-au grăbit să plece la granițe după ce Putin a anunțat mobilizarea pe 21 septembrie