Rusia pregătește referendum pentru independență în Herson și Zaporojie. Anunțul președintelui Zelenski

Rusia pregătește referendum pentru independență în Herson și Zaporojie. Anunțul președintelui Zelenski

Volodimir Zelenski vine cu noi acuzații la adresa Rusiei. Președintele ucrainean spune că liderii de la Kremlin vor să organizeaze un fals referendum pentru declararea regiunilor Herson şi Zaporojie ca fiind independente.

Apelul făcut de Volodimir Zelenski către locuitorii din zonele cu problemă. Ce spune președintele ucrainean

Joi seară, Volodimir Zelenski a venit cu o solicitare către locuitorii care stau în Herson și Zaporojie. Șeful statului îi roagă pe aceștia să nu furnizeze datele personale, mai ales cele care fac referire la numerele de paşaport, în cazul în care le-ar fi cerute de către forţele ruse.

„Nu este corect să facă un recensământ. (…) Nu este pentru a vă oferi ajutor umanitar de vreun fel. Este de fapt pentru a falsifica un aşa-zis referendum pe pământul vostru, dacă vine de la Moscova ordinul de a organiza această comedie”, a spus Zelenski.

Liderii de peste graniță spuneau încă de la începutul lunii trecute că Rusia că a încercat să organizeze un referendum la Herson precum cel care, în 2014, a pecetluit anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi care este considerat ilegal de Kiev şi de ţările occidentale.

De altfel, pro-rușii din Doneţk şi Lugansk au declarat cele două regiuni și au declarat independența ca fiind republici populare, după referendumuri asemănătoare, care nu sunt luate însă în considerare de comunitatea internațională.

„Nu va exista Republica Populară Herson. Dacă cineva doreşte o nouă anexare, sancţiuni şi mai puternice vor lovi Rusia”, a atenționat șeful de stat din Ucraina.

Herson a pierdut lupta cu forțele rusești încă de la începutul războiului. Acesta a fost primul oraş mare capturat de Kremlin după invazia începută pe 24 februarie. Totodată, rușii controlează de asemenea un sector important din jurul oraşului Zaporojie, care rămâne sub controlul autorităţilor ucrainene.

Pe de altă parte, Zelenski a contrazis afirmaţiile Kremlinului cu privire la cucerirera Mariupolului și a spus că orașul continuă să reziste. Potrivit primarului, în oraș se află în continuare 100.000 de oameni, care sunt „în mâinile unui singur om – Vladimir Putin”.

Vicepremierul Irina Veresciuk a anunțat că nu vor fi deschise coridoare umane, vineri, în Ucraina.

„Din cauza pericolelor pe drumuri, azi, 22 aprilie, nu va fi deschis niciun coridor umanitar. Fac apel la toți cei care așteaptă evacuarea: aveți răbdare, vă rog să așteptați!”, a scris ea pe Telegram.

 

 

Citește și:
Etichete: