Dmitro Kuleba, întâlnire cu Nicolae Ciucă. Ce se va întâmpla cu refugiații ucraineni veniți în România

Dmitro Kuleba, întâlnire cu Nicolae Ciucă. Ce se va întâmpla cu refugiații ucraineni veniți în România

Nicolae Ciucă și ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, au avut o întâlnire, vineri, la Palatul Victoria. Cei doi au discutat despre invazia rușilor, dar și despre sprijinul pe care România îl poate oferi poporului din Ucraina.

Ce au discutat cei doi lideri la Palatul Victoriei

„În cadrul întrevederii, a fost analizată situaţia de securitate şi militară din regiune, în urma agresiunii militare ruse. Premierul român a prezentat eforturile autorităţilor, alături de societatea civilă, voluntari şi organizaţii umanitare internaţionale în sprijinirea celor peste 800 de mii de refugiaţi ucraineni intraţi în ţara noastră de la izbucnirea războiului. A fost evidenţiat rolul important al hub-ului umanitar de la Suceava în colectarea şi coordonarea formelor de sprijin acordat la nivel european şi internaţional. Cu aceeaşi ocazie, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dat asigurări de continuare a sprijinului acordat Ucrainei pentru ajutor umanitar, gestionarea fluxului de refugiaţi, facilitarea exporturilor ucrainene”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Știrea inițială: Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, vine în România. Oficialul din Ucraina sosește vineri, 22 aprilie, la București. Șeful diplomației de la Kiev este așteptat la Palatul Victoria, unde se va întâlni cu premierul Nicolae Ciucă, dar și cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, vine în țara noastră, vineri, 22 aprilie, conform informațiilor transmise de cancelaria premierului Nicoale Ciucă.

Ministrul ucrainean Dmitro Kuleba are programată o întrevedere cu premierul român Nicolae Ciucă vineri, la ora 8.00. Apoi, oficialul va avea consultări cu șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, la finalul cărora cei doi miniștrii de Externe vor susține declarații de presă comune, potrivit MAE. Omul lui Volodimir Zelenski vine în țara noastră la invitația șefului diplomației române.

Oficialul ucrainean a fost în Bulgaria

Vizita lui Dmitro Kuleba la București are loc după o deplasare făcută de oficialul ucrainean în Bulgaria, unde a făcut apel la furnizarea de asistență militară pentru țara sa cotropită de ruși. Autorităţile bulgare „ştiu perfect care ne sunt cererile”, „atunci când eşti în război, ai nevoie de tot, de la gloanţe, la avioane de luptă”, a afirmat oficialul ucrainean.

Kuleba a mai spus că refuzul de a furniza arme ţării sale echivalează cu o susţinere pentru „agresiunea rusă şi exterminarea ucrainenilor”.

„Cei care nu doresc, care ezită, care vorbesc împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă şi exterminarea cetăţenilor noştri”, a subliniat oficialul ucrainean înainte de a-şi încheia vizita în Bulgaria, ţară ce refuză să ofere arme Ucrainei.

Omul lui Zelenski a cerut arme de la guvernul bulgar, dar a fost refuzat

Ministrul Afacerilor Externe a sosit luni seară în capitala Sofia, cu maşina, trecând prin România. Dmitro Kuleba a încercat să-i convingă pe politicienii bulgari să livreze arme ţării sale, dar nu a reușit. Bulgaria se numără printre puţinele ţări membre ale NATO, alături de Ungaria, care refuză să ofere ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia. Guvernele de la Sofia şi Budapesta consideră că ar putea deveni părţi în conflict, dacă ar interveni pentru Volodimir Zelenski.

Kuleba s-a văzut şi cu preşedintele bulgar Rumen Radev, considerat un simpatizant al lui Vladimir Putin. În declaraţiile oferite după întrevederea cu ministrul ucrainean, Radev s-a limitat să asigure că ţara sa va continua să ofere „sprijin total Ucrainei în funcţie de posibilităţile noastre”. Totodată, a amintit că Bulgaria a primit peste 91.000 de refugiaţi ucraineni şi a oferit Kievului un ajutor umanitar în valoare de 1,5 milioane de euro.

Citește și: