Rusia l-a arestat pe comandantul vinovat de pierderea crucișătorului Moskva

Rusia l-a arestat pe comandantul vinovat de pierderea crucișătorului Moskva

Guvernul de la Kiev dezvăluie că Moscova îi caută pe cei responsabili pentru înfrângerile militare din Ucraina şi îi pedepseşte pe comandanţii propriilor forţe de ocupaţie ruse. Această informație a fost oferită de Ministerul ucrainean al Apărării. Astfel, viceamiralul Igor Osipov a fost arestat pentru pierderea crucişatorului Moskva al flotei de la Marea Neagră, iar împotriva primului viceamiral al Rusiei, Serhiy Pinchuk, au fost lansate şi acţiuni de anchetă.

Rusia se răzbună pe proprii comandanți

Ucraina susține că Rusia a început să-i pedepsească pe cei care au eșuat în războiul din Ucraina, prin „cele mai bune tradiţii staliniste”. Vizați de Kremlin sunt comandanții și responsabilii pentru înfrângerile militare. De pildă, viceamiralul Igor Osipov a fost arestat pentru pierderea navei rusești Moskva din Marea Neagră, iar împotriva lui Serghei Pinchuk (tot viceamiral) au fost lansate şi acţiuni de anchetă. În plus, Vladislav Yershov, care a condus cea de-a şasea armată rusă, a fost demis din funcţie pentru pierderi fără precedent de personal, arme şi echipament militar.

„Kremlinul pedepseşte demonstrativ comandanţii şi pentru a reduce consecinţele viitoarei lor responsabilităţi politice şi penale, dând vina pe toate eşecurile şi înfrângerile comandanţilor unităţilor şi formaţiunilor de ocupaţie. Conducerea ţării ocupante a început căutarea vinovaţilor prin „cele mai bune tradiţii staliniste”, a precizat Ministerul ucrainean al Apărării.

A fost arestat viceamiralul vinovat de pierderea crucișătorului Moskva

Potrivit oficialilor ucraineni, comandantul Igor Osipov se află în spatele gratiilor pentru pierderea crucişatorului rus al flotei de la Marea Neagră. Primul său viceamiral Serghei Pinchuk este, de asemenea, anchetat, iar Vladislav Yershov, care a comandat cea de-a şasea armată a forţelor ruse, a fost demis din cauza pierderilor fără precedent de personal, arme şi echipament militar.

Citește și Câți bani scoate Putin din buzunar pentru războiul din Ucraina. Este cel mai scump război din istorie. Sumele sunt fabuloase

Tot din aceleaşi motive, un alt comandant, generalul-locotenent Serghei Kisel, a fost înlăturat din funcție. La fel și generalul-maior Arkady Marzoev. Rusul a fost concediat din postul de comandant al Corpului 22 de armată al Districtului Militar de Sud din Crimeea pe baza executării nesatisfăcătoare a sarcinilor stabilite.

Înfrângere uriașă pentru armata lui Putin

În opinia experților, distrugerea crucișătorului Moskva a reprezentat o reușită cu o valoare simbolică, dar și militară.

„Cred că este (o reușită) care are și o valoare simbolică, dar și militară. Aceasta este nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, care a cam îmbătrânit, dar este simbolul puterii navale rusești în Marea Neagră“, a spus profesorul Michael Petersen, director al Institutului de Studii Maritime privind Rusia de la Colegiul de Război Naval al SUA.

Înregistrare audio de pe nava-amiral, dezvăluită acum

Recent, armata ucraineană a publicat o înregistrare audio de pe crucișătorul Moskva, care pare să confirme că nava a fost lovită de două rachete Neptun, deși Kremlinul a susținut că ambarcațiunea s-a scufundat din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Un membru al echipajului este auzit cum relatează că nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră a fost lovită de două ori și că s-a înclinat într-o parte. Moskva a fost distrusă la mijlocul lunii aprilie.