Câți bani scoate Putin din buzunar pentru războiul din Ucraina. Este cel mai scump război din istorie. Sumele sunt fabuloase

Câți bani scoate Putin din buzunar pentru războiul din Ucraina.  Este cel mai scump război din istorie. Sumele sunt fabuloase

Rusia a cheltuit deja 34 de miliarde de dolari pentru războiul din Ucraina. Tehnica militară și echipamentele distruse de ucraineni au costat cel mai mult, ajungând la 230 de milioane de dolari pe zi, potrivit publicației ucrainene Focus.ua, care citează calculele făcute de analistul german Tomi Ahonen.

Cel mai scump război din istorie

Președintele rus Vladimir Putin duce cel mai scump război din istorie, potrivit lui Ahonen, potrivit Agerpres.

În calculele sale, expertul citat a pornit de la faptul că în Ucraina se află aproximativ 190.000 de soldați ruși și 19.000 de echipamente și tehnică militară. Dar aceste cifre nu sunt exacte, deoarece în realitate numărul de soldați și numărul de echipamente folosite pot diferi cu câteva sute.

Dacă vehiculele implicate trebuie să asigure locuri pentru fiecare soldat, conform logicii militare, în Ucraina ar fi putut fi detașate: transportoare blindate de trupe – 7.600; tancuri – 5700; sisteme de artilerie – 3.800; alte vehicule implicate în operațiuni (anti – aviație, de comandă sau de reparații) – 1.900.

Cele mai scumpe sunt munițiile de artilerie și rachetele, precizează Tomi Ahonen.

Rusia cheltuiește maxim 475 de milioane de dolari pe zi pentru artilerie

Potrivit lui Tomi Ahonen, combustibilul îl costă pe Putin aproximativ 15 milioane de dolari în fiecare zi.

Separat, specialistul subliniază că pierderea de echipamente militare de către Federația Rusă costă Moscova 230 de milioane de dolari pe zi.

„Putin trebuie să bage mâna mult mai adânc în buzunar când vine vorba de echipamente pierdute. Numai crucișătorul Moskva a costat 750 de milioane de dolari”, a spus el.

În total, în timpul războiului din Ucraina, se estimează că Rusia a pierdut echipamente militare și vehicule în valoare de 10 miliarde de dolari, dar costurile reale sunt chiar mai mari, spune expertul german.

În același timp, el a adăugat că Putin nu a planificat astfel de cheltuieli colosale, sperând să preia puterea la Kiev în trei zile, pentru această ofensivă fiind alocate de la buget 333,6 milioane de dolari pe zi, spune Tomi Ahonen, fără a preciza de unde provine această cifră.

Vineri, invazia rusă în Ucraina a intrat în cea de-a 72-a zi.

Citește și: