Rusia și Ucraina au căzut de acord pentru a doua rundă de negocieri

Rusia și Ucraina au căzut de acord pentru a doua rundă de negocieri

Kremlinul a declarat că oficialii ruși sunt pregătiți să poarte miercuri o a doua rundă de discuții cu Ucraina, dar nu este clar dacă vor apărea oficiali ucraineni. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că există informații contradictorii cu privire la discuții.

Rusia și Ucraina au căzut de acord pentru a doua rundă de negocieri

UPDATE 17:30 Oficialii ruși sunt pe drum spre o locație nedezvăluită încă pentru discuții de pace cu ucrainenii, potrivit agenției de presă Belta.

O primă rundă de discuții a avut loc la începutul acestei săptămâni, cu o a doua rundă promisă în scurt timp.
Ucraina a spus că speră că discuțiile vor putea stabili un încetare a focului și retragerea forțelor sale de către Rusia.
Cu toate acestea, corespondentul nostru la Moscova Diana Magnay spune că sentimentul ei este că Rusia se arată dispusă să se angajeze în discuții doar în „scopuri cosmetice”.

Tot ea mai spune că „nu vede nicio modalitate prin care Putin s-ar retrage sau s-ar da înapoi în acest stadiu”, iar Rusia face cereri nerealiste Ucrainei.

UPDATE 13:50 Mai multe discuții de pace vor avea loc astăzi, potrivit agenției de știri TASS. TASS citează un consilier din cadrul biroului prezidențial al Ucrainei. O rundă anterioară a avut loc la granița dintre Belarus și Ucraina, în decursul săptămânii trecute.

UPDATE 13:35 Cu toate că a fost anunțată o nouă rundă de negocieri între Kiev și Moscova, Dmitri Kuleba, ministrul de Externe ucrainean nu a confirmat faptul că aceasta va avea loc miercuri. Astfel că ministrul de externe ucrainean a evitat să confirme că o a doua rundă de negocieri cu Rusia va avea loc miercuri, după cum a sugerat anterior Moscova, transmite EFE.

„Momentan nu se ştie când vor avea loc noi negocieri”, a precizat Kuleba într-un mesaj video difuzat pe Facebook.

În urmă cu scurt timp, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat pentru Reuters că se are în vedere posiblitatea organizării de noi discuţii cu partea rusă, însă este nevoie de „o agendă substanţială”. Kremlinul a anunţat că cea de-a doua rundă de negocieri ruso-ucrainene cu privire la un posibil acord de încetare a focului în Ucraina poate avea loc miercuri.

„Astăzi (miercuri – n.r.), în a doua jumătate a zilei, spre seară, delegaţia noastră se va afla la locul (reuniunii), aşteptându-i pe negociatorii ucraineni”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Știre inițială Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marți că Rusia trebuie să oprească bombardarea orașelor ucrainene înainte ca discuțiile să poată avea loc.

Dmitri Peskov aspus că Moscova trebuie să formuleze un răspuns dur, bine gândit și clar împotriva măsurilor impuse țărilor occidentale pentru a submina economia rusă, potrivit USA News.

Delegația Rusiei va sosi miercuri seara pentru următoarea rundă de discuții cu reprezentanții Ucrainei.

„Delegația noastră va fi acolo târziu după-amiaza. Îi aștept pe negociatorii ucraineni. Delegația noastră va fi pregătită să continue conversația în seara asta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat să clarifice locul întâlnirii. Peskov a subliniat „un anumit element de informații contradictorii” din mass-media cu privire la discuții. Potrivit surselor TASS, următoarea rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina va avea loc la Belovezhskaya Pushcha din Belarus.

Prima rundă a negocierilor, finalizată fără nicio decizie

Prima rundă de discuții ruso-ucrainene a avut loc în regiunea Gomel din Belarus la 28 februarie. Potrivit consilierului prezidențial rus Vladimir Medinsky, care a condus delegația Rusiei, părțile „au discutat temeinic toate problemele de pe ordinea de zi și au găsit câteva puncte asupra cărora poziția comună este posibilă”, și a convenit să continue negocierile.

„Mai întâi putem încerca să prezicem dacă vor apărea sau nu negociatorii ucraineni. Să sperăm că se va întâmpla acest lucru. (Negociatorii noștri) vor fi acolo și gata”, a spus Peskov reporterilor.

Întrebat dacă proiectul gazoductului Nord Stream 2 condus de gazprom din Rusia a murit, Peskov a spus că infrastructura este încă acolo și că bunul simț este ca aceasta să fie lansată. Berlinul a declarat că va opri certificarea conductei care merge din Rusia până în Germania, dar nu a fost încă deschisă.

Peskov a mai spus că economia Rusiei se confruntă cu o lovitură gravă, dar că este solidă și că țara are experiență de a trece prin crize.

Citește și: