Rusia, decizie de ultimă oră. Ce a lege a adoptat Duma de Stat. Mișcarea care dă liber la pedeapsa cu moartea

Rusia, decizie de ultimă oră. Ce a lege a adoptat Duma de Stat. Mișcarea care dă liber la pedeapsa cu moartea

Duma de Stat rusă a adoptat marți o pereche de proiecte de lege care pun capăt jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului în Rusia, după ce Rusia a anunțat că intenționează să iasă din această instanță pe fondul conflictului din Ucraina.

Rusia a ieșit din Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Parlamentul rus a aprobat două proiecte de lege, unul care scoate țara de sub jurisdicția Curții, iar cel de-al doilea care stabilește data de 15 martie ca punct limită, hotărârile împotriva Rusiei pronunțate după această dată nefiind puse în aplicare.

Apelurile la CEDO au devenit o ultimă soluție pentru reclamanții din mai multe cazuri de profil înalt care au fost respinse de instanțele rusești. În 2017, instanța a ordonat Moscovei să plătească despăgubiri supraviețuitorilor asediului școlii Beslan din 2004, care au susținut că serviciile de securitate au comis erori.

La 15 martie, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a decis să expulzeze Rusia din organizație, din care face parte CEDO, ca răspuns la desfășurarea de trupe rusești în Ucraina în februarie.

Cale liberă la pedeapsa cu moartea

Rusia a declarat că a decis în mod independent să părăsească Consiliul Europei, fostul președinte Dmitri Medvedev afirmând că ieșirea Rusiei din organizație reprezintă o oportunitate de a restabili pedeapsa cu moartea, pe care regulile Consiliului Europei o interzic.

În 1996, Elțîn a stabilit un moratoriu asupra legii, decizie confirmată ulterior de Curtea Constituțională a țării în 1999.

Nici o țară membră a Consiliului Europei nu poate avea pedeapsa cu moartea.

La 25 februarie, la o zi după ce Putin a lansat războiul împotriva Ucrainei, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a decis să suspende drepturile Rusiei de reprezentare atât în cadrul Comitetului, cât și în cadrul Adunării Parlamentare.

Citat de canalul Telegram al RIA Novosti, Medvedev a adăugat că „apropo, pedeapsa cu moartea este folosită în mod activ în SUA și China”.

Dmitri Medvedev a fost președinte în perioada 2008-2012 și a fost prim-ministru în perioada 2012-2002, după ce a schimbat funcția cu Vladimir Putin. În prezent, Medvedev este vicepreședinte al Consiliului de Securitate.

Citește și: