16 mart. 2022 | 07:47

Rusia iese din Consiliul Europei. Anunțul oficial, ce se întâmplă acum

News
Rusia iese din Consiliul Europei. Anunțul oficial, ce se întâmplă acum
Rusia iese din Consiliul Europei

Tensiunile diplomatice dintre Occident și Rusia s-au amplificat, ca urmare a invaziei din Ucraina. Încă de luni, oficiali ai Consiliului Europei anunțau intenția de a exclude Kremlinul din rândurile sale. Dar ieri, înainte cu câteva ore de a fi făcut anunțul, Ministerul de Externe al Rusiei anunța că a lansat procedura de ieșire din Consiliul Europei, în condițiile în care cresc presiunile pentru expulzarea Moscovei din grupul paneuropean pentru drepturile omului.

Rusia iese din Consiliul Europei

Ministerul de Externe a postat pe contul său de Telegram o declarație privind „lansarea procedurii de ieșire din Consiliul Europei”, precizând că a notificat-o pe secretarul general Marija Pejcinovic Buric cu privire la plecarea sa.

Consiliul Europei, al cărui mandat este de a apăra drepturile omului și statul de drept și care este separat de Uniunea Europeană, suspendase calitatea de membru a Rusiei la 25 februarie, a doua zi după ce aceasta a invadat Ucraina.

Moscova a declarat săptămâna trecută că alianța NATO condusă de SUA și țările UE subminează Consiliul și că Rusia nu va mai participa. Luni, premierul ucrainean Denys Shmygal a îndemnat Consiliul să expulzeze Rusia, declarând în cadrul adunării că cei responsabili pentru „această agresiune neprovocată și nejustificată nu pot rămâne în unica familie europeană în care viața umană este cea mai mare valoare”, conform Moscow Times.

S-au intensificat bombardamentele asupra Kievului

Aceasta vine după ce forțele Moscovei au intensificat bombardamentele asupra Kievului cu o serie de lovituri care au lovit marți dimineață un cartier rezidențial din capitală, provocând moartea a cel puțin patru persoane.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat o stare de asediu de 36 de ore, începând de marți, de la ora 20.00, înainte de bombardamentele intense preconizate de Rusia, în condițiile în care președintele Putin este din ce în ce mai nerăbdător cu ritmul lent al invaziei sale lansate în urmă cu aproape trei săptămâni.

Marți, Piotr Tolstoi, șeful delegației ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului, i-a înmânat secretarului general Buric o scrisoare în care se detaliază faptul că Moscova părăsește organizația europeană.

Citește și: Vladimir Putin, condamnat în unanimitate de senatul american drept un criminal de război. Cum va fi pedepsit

Consiliul a oferit un pretext Rusiei

Luna trecută, Kremlinul a declarat că suspendarea Rusiei a fost nedreaptă, dar a oferit un motiv bun pentru a ieși din organizație, oferind Moscovei ocazia de a restabili pedeapsa cu moartea pentru infractorii periculoși.

Rusia descrie invazia sa în Ucraina ca fiind o „operațiune specială” pentru a demilitariza și „denazifica” Ucraina și pentru a preveni un genocid al vorbitorilor de limbă rusă. Ucraina și aliații occidentali numesc acest lucru un pretext nefondat pentru un război de alegere.

Consiliul a fost fondat în 1949 în încercarea de a consacra drepturile omului în ordinea postbelică a Europei. Acesta a elaborat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care, la rândul său, a înființat Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Rusia a aderat în 1996.

Leonid Slutsky, șeful Comisiei pentru afaceri internaționale din Camera inferioară a parlamentului rus, a declarat că țările din NATO și UE au văzut în Consiliu „un mijloc de sprijin ideologic pentru expansiunea lor militar-politică și economică spre est”.

Rusia se va retrage acum din Convenția pentru Drepturile Omului, a declarat el pe canalul său Telegram, adăugând: „Dar nu vă fie teamă… Toate drepturile vor fi garantate în țara noastră, în mod necesar și necondiționat”.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Cine o antrenează pe Ramona Olaru? Este tot o fostă vedetă TV care s-a făcut instructor de pilates
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro