Rusia menține pedeapsa cu moartea. Kremlinul: „Nici nu vorbim despre asta”

Rusia menține pedeapsa cu moartea. Kremlinul: „Nici nu vorbim despre asta”

Federația Rusă nu renunță la pedeapsa cu moartea. Kremlinul a anunțat că nu exclude această lege, deşi susține nu a executat pe nimeni după anul 1996. Dmitri Peskov, apropiatul lui Vladimir Putin şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, afirmă că suspendarea moratoriului privind pedeapsa cu moartea nu se află pe agenda Moscovei.

Vladimir Putin nu renunță la pedeapsa capitală

Chestiunea eliminării moratoriului asupra pedepsei cu moartea nu se află pe agenda Rusiei, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

„Kremlinul nu şi-a schimbat părerea. Subiectul acesta nu e pe agenda conducerii. Nu îl vom discuta”, a precizat DmitriPeskov, potrivit Agenţiei de ştiri ruse TASS.

De curând, liderul Partidului Democratic Liberal, Leonid Slutsky, a declarat că populația rusă ar trebui să aibă un cuvânt de spus privind menţinerea sau suspendarea pedepsei cu moartea, sugerând şi posibilitatea unui referendum, dacă cetățenii ar vrea.

Ce se întâmplă în Belarus

Aliatul Rusiei, preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko, a modificat legea pedepsei cu moartea în luna mai. Vizaţi de legea sa sunt activiştii şi cei care se opun regimului. Orice pregătire sau încercare de a sabota activităţile conducerii sunt pedepsite cu moartea, se arată în articolul nou introdus.

Pedeapsa cu moartea în Federația Rusă, conform actualei constituții din 1993, „a fost de natură temporară și a fost concepută doar pentru o anumită perioadă de tranziție” și nu mai poate fi aplicată din 16 aprilie 1997. Adică pedeapsa cu moartea nu trebuie nici impusă, nici executată.

Pot fi prevenite „crimele deosebit de grave”

Pedeapsa capitală nu a fost permisă în Rusia, de când președintele de atunci Boris Elțin a stabilit, în 1996, un moratoriu asupra legii, hotărâre confirmată ulterior de Curtea Constituțională a țării în 1999. Nicio țară membră a Consiliului Europei nu poate avea pedeapsa cu moartea. În 25 februarie, la o zi după ce Putin a lansat războiul împotriva Ucrainei, Comitetul de Miniștri din CE a decis să suspende Federația Rusă din drepturile sale de reprezentare, atât în ​​Comitet, cât și în Adunarea Parlamentară.

Decizia a fost luată ca rezultat direct al atacului armat al Rusiei asupra Ucrainei. Comentând măsura UE, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a spus că este o „ocazie bună de a restabili o serie de instituții importante, pentru a preveni crimele deosebit de grave, cum ar fi pedeapsa cu moartea pentru cei mai periculoși criminali”.

Fost președinte al Rusiei în perioada 2008-2012 și prim-ministru, după ce a schimbat mandatul cu Vladimir Putin, Dmitri Medvedev este acum vicepreședintele Consiliului de Securitate.

Citește și: