Rusia ar fi trimis avioane înarmate cu bombe atomice în spațiul aerian al Suediei

Rusia ar fi trimis avioane înarmate cu bombe atomice în spațiul aerian al Suediei

Rusia ar fi trimis în spațiul aerian al Suediei avioane „înarmate nuclear“ – un act „deliberat de intimidare“, potrivit postului suedez de televiziune TV4 News. Forțele aeriene suedeze ar fi avut o pregătire sporită în urma conflictului din Ucraina, astfel că au putut vedea din timp că piloţii se îndreptau spre cerul de deasupra Gotland, o insulă suedeză din Marea Baltică. Mai multe detalii, în continuare.

Rusia ar fi trimis avioane de atac înarmate nuclear în spațiul aerian al Suediei

Rusia ar fi trimis în spațiul aerian suedez avioane de atac ce transportau arme nucleare, a informat postul suedez de televiziune TV4 News. Potrivit jurnaliștilor, este vorba despre patru avioane ruseşti: două avioane de atac Sukhoi 24, escortate de două avioane de luptă Sukhoi 27.

Acestea au decolat de la baza aeriană Kaliningrad, înainte de incursiunea din 2 martie, și erau echipate cu arme nucleare, „lucru pe care piloţii ruşi nu aveau nicio problemă să-l arate“. Sursa citată mai spune că s-a dorit un „act deliberat de intimidare“.

Cu toate că incidentul a avut loc în 2 martie, informația a devenit publică abia acum.

În urma invaziei în Ucraina, forţele aeriene suedeze și-ar fi sporit pregătirea, ceea ce le-a permis să observe din timp că piloţii se îndreptau spre cerul de deasupra Gotland, o insulă suedeză din Marea Baltică. Forţele armate ale ţării au refuzat, însă, să comenteze în mod oficial dacă cele două avioane erau, într-adevăr, înarmate nuclear, dar au afirmat pentru rețeaua de televiziune că încălcarea spaţiului aerian trebuie să fi fost deliberată.

Citește și: Rusia instituie restricție aeriană deasupra regiunii ucrainene Donbas

„O evaluăm ca pe o acţiune conştientă“

Potrivit unui raport întocmit de autoritățile din Stockholm, încălcarea teritoriului suedez a durat aproximativ un minut.

Suedia, țară neutră, care nu face parte din NATO, a desfăşurat două avioane de luptă JAS 39 Gripen care ar fi surprins imagini cu aeronavele rusești, confirmând că acestea erau echipate cu arme nucleare. Sursele jurnaliștilor suedezi spun că piloții ruși ar fi arătat acest lucru în mod sfidător.

„O evaluăm ca pe o acţiune conştientă. Ceea ce este foarte grav, mai ales că este o ţară în război. Am analizat incidentul şi este clar că nu pot exclude o navigaţie incorectă, dar totul indică faptul că au încălcat în mod deliberat graniţele Suediei“, a declarat șeful Forţelor Aeriene, Carl-Johan Edstrom.

Citește și: